Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završavaju se radovi na Klinici za hematologiju KCU

klinika za hematologiju – radovi

Radovi na opremanju novih prostorija Klinike za hematologiju, koji se izvode na 13.etaži Centralnog medicinskog bloka, privode se kraju. Klinika za hematologiju gradi se u skladu sa najsavremenijim protokolima za liječenje bolesnika. Useljenje se očekuje u maju ove godine.

Izvođenje građevinskih, zanatskih i dio instalaterskih radova ove Klinike finansira Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA. Ostala sredstva su dio Cengiz donacije i preostala od ranije gradnje kreditom Saudijske Arabije.

Zahvaljujući ovom projektu obezbjedit će se bolji uvjeti rada za ljekare i medicinsko osoblje, te će se drastično poboljšati uvjeti liječenja i boravka hematoloških pacijenata.

Prema riječima rukovodioca Tehničkog sektora KCUS, Nurije Jusupovića, projektom je predviđena izgradnja i uređenje prostora od oko 1.800 kvadratnih metara.
„Projekat u svim fazama napreduje planiranom dinamikom. Do sada je završeno oko 80% radova. Prostor ima sterilni odjel sa četiri sterilne jedinice i 12 kreveta izolacije, 30 kreveta standardne njege i dvije ambulante. Posebna pažnja posvećena je projektovanju i izgradnji Sterilnog odjela koji je smješten u centralnom djelu Klinike i zauzima 250 kvadratnih metara. U Sterilni odjel je strogo kontroliran ulaz, a kroz sanitarni propusnik. U navedenom dijelu biće smješteni pacijenti nakon transplantacije i u toku pripreme za transplantaciju koštane srži “ – naveo je Jusupović.

Hematološki pacijenti ranije su boravili u izuzetno teškim uvjetima. U jednoj maloj sobi ležalo po pet ili više bolesnika. Menadžment KCUS-a je privremeno preselio Kliniku u uslovniji prostor, a napori su usmjereni u trajno i kvalitetno rješenje, što je realizovano uz pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Prema riječima šefice Klinike za hematologiju, prof. dr. Alme Sofo, uposlenici su godinama radili u nehumanim i teškim uvjetima.

„Veoma smo zahvalni menadžmentu koji je prepoznao hitnost i značaj rješavanja gorućeg problema naše Klinike. Novi prostor imat će opremu za primjenu najsavremenog tretmana hematoloških pacijenata. Cilj nam je da našim pacijentima omogućimo najbolje metode liječenja transplantacije koštane srži i smanjimo odlazak pacijenata na skupa liječenja u inostranstvo. Sredstva koja će se uštedjeti usmjerit će se na nabavku novih lijekova u liječenju hematoloških oboljenja“ – rekla je prof. dr. Sofo.

Prof.dr. Sofo je dodala da se u okviru kontinuiranog programa edukacija redovno radi i na stručnom usavršavanju uposlenika Klinike za hematologiju KCUS.

„Poboljšanje uvjeta rada prati i stručna naobrazba, što je ključno u pružanju kvalitetne zdravstvene usluge“ – kazala je šefica Hematološkog odjeljenja KCUS.