Ifet Feraget

Advokat porodice Memić: Danas smo saznali za šokantan detalj

feraget tw

Danas smo saznali šokantan detalj, a to je da je prvi izvještaj o krivičnom djelu bio “Ubistvo”, a ne o saobraćajnoj nesreći, rekao je Feraget

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Zijadu Mutapu i drugima.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić, rekao je danas da znaju da prva optužnica nije bila potvrđena, ali su vjerovali da je to optužnica za saobraćajnu nesreću. Međutim daanas su saznali da je prva optužnica bila za krivično djelo “Ubistvo”, što je, kako je dodao, šokanatan detalj, prenosi N1.

– Danas smo saznali šokantan detalj, a to je da je prvi izvještaj o krivičnom djelu bio “Ubistvo”, a ne o saobraćajnoj nesreći, rekao je Feraget.

Potvrđuje se, istaknuo je, da je svima u MUP-u i u Tužilaštvu bilo jasno da se radi o ubistvu.

– Veliko pitanje za Tužilaštvo – ako zahtjevate da se izuzmu snimci pa se nakon toga mijenja nadležnost u MUP-u, a u pogledu sudova prelazi sa Općinskog na Kantonalno, zašto vam je onda trebalo više od mjesec da tek nakon toga izuzimate snimke. Svi znamo da se pojedini snimci brišu nakon 30 ili 45 dana, rekao je advokat Feraget, dodajući da je to šokantno i nevjerovatno.

Otac nastradalog Dženana Memića, prokomentarisao je nakon suđenja svjedočenje pripadnika MUP-a KS Elmedina Konakovića.

“Čuli smo danas svjedočenje policijskog službenika Elmedina Konakovića i iskoristit ću priliku da mu se javno izvinem jer smo ga prozivali u nekim slučajevima, ali sada smo vidjeli da čovjek možda nije imao priliku da do sada kaže istinu. Hvala mu za ovo što je danas rekao. Čuli smo svjedočenja ostalih radnika recepcije. Bilo je korektno. Jasno je i ima vještačenje da je snimak namjerno obrisan i valjda ćemo uspjeti dokazati ko ga je obrisao. Suđenje ide dalje svojim tokom i sljedeći put su zaštićeni svjedoci. Mislim ako je bilo dokaza za pritvora, bit će i dokaza da se osude. Čovjek je otvorio dušu i osvjetlao obraz MUP-a Kantona Sarajevo”, rekao je Memić.

Podsjetimo, suđenje u ovom predmetu počelo je 7. oktobra 2021. godine, a Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu 9. jula. Osim Zijada Mutapa, na optuženičkoj klupi su i Alisa Mutap-Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić te Muamer Ožegović.

Oni se terete za krivično djelo organizovanog kriminala, formiranje kriminalne grupe, prikrivanje i fingiranje dokaza, davanje lažnih iskaza, zloupotrebu položaja.

Tužioci ih optužuju da su vršili radnje kako bi prikrili stvarni uzrok stradanja Dženana Memića.