Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko zastupa narod

Samo u BiH: Parlamentarci završavaju mandate na crnoj listi, s presudama i optužnicama?!

crna lista2

Kukić je na crnoj listi SAD i vlasnik dvije presude. Na crnoj listi je i Špirić. Sarajlić ima dvije optužnice, a Mektić i Bijedić po jednu. Helez je lani presuđen.

Kada je riječ o državama u kojima, barem na papiru, vlada demokratija, BiH je vjerovatno izuzetak po tome što u najvišoj zakonodavnoj instanci, Državnom parlamentu, narod zastupaju presuđene osobe, vlasnici optužnica, te osobe koje se zbog korupcije nalaze na američkoj crnoj listi.

Piše: A. DUČIĆ

Prije nekoliko dana u ovaj „klub“ ušao je i predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić koji u Predstavničkom domu djeluje u Klubu DF-a. Naime, Općinski sud Gračanica je protiv Bijedića i još nekoliko osoba potvrdio optužnicu za višemilionski kriminal u predmetu „Rudnik soli“ Tuzla.

Mirsad Kukić, donedavni predsjednik PDA, koji sjedi u klupi Predstavničkog doma, dospio je 5. januara zbog korupcije na američkoj crnoj listi.

Koristeći službeni položaj direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini, Kukić je, kako se ističe, učestvovao u koruptivnim radnjama koristeći svoj politički uticaj i službeni položaj za ostvarivanje lične koristi.

– Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Kukić zloupotrijebio javna sredstva za ličnu korist i miješao se u odluke o zapošljavanju i imenovanjima da bi ostvario političku korist – navodi se u zvaničnoj odluci State Departmenta.
Dodatno Kukić, je već vlasnik dvije presude. U oktobru prošle godine Općinski sud u Sarajevu osudio ga je zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem u vezi sa zapošljavanjem u Elektroprivrredi, nepravomoćno, na godinu dana zatvora.

Kantonalni sud u Tuzli ga je u aprilu 2055. godine osudio na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti koje je počinio dok je bio direktor Rudnika u Banovićima.

Na američkoj crnoj listi zbog korupcije nalazi se i Nikola Špirić (SNSD), aktuelni prvi zamjenik predsjedavajućeg u Domu naroda PSBiH. Na crnu listu SAD je dospio 2018. jer, kako je naveo State Department, je bio „umiješan u sticanje koristi na osnovu javne korupcije, prihvatanje neprikladnih usluga u zamjenu za njegov rad kao ličnosti na javnoj poziciji sa koje se miješao u javne procese, a sve tokom mandata poslanika Predstavničkog doma”.

Njegov kolega u Domu naroda, delegat SDA Asim Sarajlić vlasnik je dvije optužnice, a u jednom slučaju se protiv njega već vodi proces i to u Općinskom sudu Sarajevo u predmetu „Amir Zukić i ostali“. Zajedno s još nekoliko osoba optužen je za nezakonito posredovanje pri zapošljavanju, zloupotrebu položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Dodatno, isti sud je 27. decembra potvrdio optužnicu protiv Sarajlića i još nekoliko osoba u aferi „Snimak“. Optuženi se terete da su od 20. do 25. februara 2020. prije zakazanih unutarstranačkih izbora SDA za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, na kojem su predloženi kandidati bili Semir Efendić i Fikret Prevljak, posredstvom Muhameda Šehovića ugovorili sastanak s delegatom Velidom Tvrtkovićem, kojem su obećali da će korištenjem svog utjecaja na osnovu pozicija unutar SDA zaposliti njegovu suprugu.

Poslanik u Predstavničkom domu Zukan Helez (SDP) osuđen je sredinom prošle godine u Općinskom sudu Bugojno za krivično djelo davanje lažnog iskaza i to uvjetno na kaznu zatvora od šest mjeseci.

Protiv Dragana Mektića (SDS) trenutno se u Sudu BiH vodi proces zbog zloupotrebe položaja dok je bio ministar sigurnosti BiH u vezi sa realizacijom međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva kojeg je finansirala Delegacija EU u BiH.