Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

okončano suđenje

Advokati optuženih za skrivanje istine o smrti Dženana Memića traže oslobađajuće presude

alisa ramic mutap zijad mutap 2 DB

Kadrija Kolić, advokat Josipa Barića u završnoj riječi je kazao: “Dabogda propalo ovo društvo ako se donese osuđujuća presuda”, a oslobađajuće presude za svoje branjenike zatražili su i Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, te Edin Šećerbegović koji brani Muamera Ožegovića

Pred Sudom BiH danas je okončano suđenje u predmetu “Zijad Mutap i ostali” u kojem se pored Zijadu Mutapu sudi njegovoj kćerki Alisi Mutap-Ramić, Hasanu Dupovcu, bivšem šefu Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajcu Josipu Bariću i radniku Hotela “Crystal” Muameru Ožegoviću. Njima se sudi za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži, nakon čega je preminuo 15. februara iste godine.

S.DEGIRMENDŽIĆ/Fokus.ba

Završne riječi danas su iznijeli advokati Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića, a Sudskom vijeću su se obratili i navedeni optuženi.

Advokati Ermin Gačanović, Kadrija Kolić i Edin Šećerbegović iznijeli su tvrdnje da Tužilaštvo BiH u ovom predmetu nije dokazalo navode iz optužnice, te su zatražili oslobađajuće presude za svoje branjenike.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, najavio je izricanje presude u ovom predmetu u naredni četvrtak.

GAČANOVIĆ ZABORAVIO ŠTA SU REKLI SERDAREVIĆ I KONJEVIĆ

Ermin Gačanović, advokat Hasana Dupovca, kazao je da njegov branjenik nije bio u smjeni u kritičnoj noći 8. februara 2016. godine kada se desio događaj u Velikoj aleji u Sarajevu. Prema Gačanovićevim tvrdnjama, tu noć u 22 sata i 30 minuta, u knjigu događaja upisano je da je NN vozač oborio dvoje pješaka.

– Već je bio formiran spis koji ga je čekao. Kvalifikaciju mogućeg djela već su uradili uviđajna ekipa i tužilac. Već je 8. februara 2016. godine zabilježeno da se dogodila saobraćajna nesreća. Hasan Dupovac je preporučio da se u slučaj uključi Odsjek za krvne i seksualne delikte – rekao je Gačanović.

Dalje, kada je u pitanju dio optužnice u vezi potrage za zelenim Renaultom Cliom, tvrdi Gačanović, već, 8. februara 2016. godine bila je raspisana potraga za autom zelene boje, te je spomenuo izjavu policajca Velibora Ristivojevića koji je kazao da je “Alisa rekla da ih je udarilo auto pri velikoj brzini.” Tu večer, nastavio je Gačanović, policija je imala saznanja da je Alisa imala problema sa Mirzom Ploskićem, te da je tu noć upućena patrola na adresu Mirze Ploskića.

– Sve dokazuje da Hasan Dupovac ništa nije krio. Evidentno je da je Renault Clio pravilno uskladišten i da nije korišten u istrazi. Dupovac je sačinio detaljnu zabilješku i proslijedio je Tužilaštvu KS i Sektoru kriminalističke policije. Kada je nalazom vještačenja FUP-a utvrđeno da Renault Clio ne odgovara karakteristikama boje pronađene na licu mjesta, a ni tragovi nisu odgovarali, to auto je isključeno iz istrage – kazao je Gačanović.

Gačanović je kazao da da je Hasan Dupovac 9. februara sačinio zabilješku u vezi sa saznanjima o postojanju videonadzora na kući Šerifa Konjevića, te da je istog dana uputio zahtjev za izuzimanje snimaka. Advokat Gačanović je tvrdio da niko “nikad nije rekao da je Hasan Dupovac gledao snimke u kući Šerifa Konjevića i da je tražio izuzimanje.”

Gačanović se pozvao na svjedočenje Tarika Hošića koji je održavao sistem videonadzora u kući Šerifa Konjevića i koji se tokom svjedočenja nije mogao izjasniti o imenu policajca koji je bio s njim u prostoriji u kući Šerifa Konjevića gdje se nalazi centralna jedinica za videonadzor.

Međutim, Šerif Konjević je, ranije svjedočeći pred Sudom, jasno rekao da je Hasan Dupovac bio u njegovoj kući 9. februara 2016. godine i da je s Tarikom Hošićem izuzimao snimke i da mu se zahvalio za to pri odlasku.

Da je Dupovac bio u prostoriji s Hošićem i gledao snimke s videonadzora ranije je u svom svjedočenju kazao i policajac Amel Serdarević.

Gačanović je danas kazao i da je Tarik Hošić rekao da je USB stik sa snimkom s videonadzora predao Vahidinu Memiću, u to vrijeme uposleniku firme koja je osiguravala rezidenciju Kuvajta u Velikoj aleji. No, iz Hošićevog ranijeg svjedočenja jasno je da je on rekao da se ne sjeća je li stik dao policajcu s činovima ili Memiću.

Gačanović je danas kazao i da je jedini snimak koji je skinut s videonadzora s kuće Šerifa Konjevića postoji i danas i da je korišten pred Kantonalnim sudom u Sarajevu i pred Vrhovnim sudom.

Advokat Hasana Dupovca je u završnoj riječi kazao i da je snimak s kuvajtske rezidencije korišten u ranijem sudskom postupku. Podsjećamo, svjedok Vahidin Memić svjedočeći ranije u ovom predmetu, kazao je da ga je telefonskim putem zvao Hasan Dupovac i raspitivao se za snimak s kuvajtske rezidencije. Kada je Memić ponudio da CD sa snimcima donese u MUP KS, tad mu je prema njegovim riječima Dupovac rekao da to “nipošto ne radi”, te da će po snimak doći neko. Kasnije je taj snimak preuzela inspektorica u MUP-u KS Sanela Hasanbegović koja se svjedočeći u ovom predmetu nije mogla sjetiti ko je poslao po snimak.

Gačanović je iznio i niz kritika na rad Tužilaštva BiH u ovom predmetu, tvrdeći da mnoge stvari nisu rađene u skladu sa zakonom.

On je Tužilaštvu BiH predbacio i to što jednaku pažnju kao ovom slučaju nisu posvetili i onom iz 2018. godine kada su ubijena dvojica policajaca, pripadnika MUP-a KS. Prema Gačanovićevim riječima, taj slučaj je za Tužilaštvo trebao biti prioritet.

Optužio je Gačanović Tužilaštvo BiH i da je “u ovom predmetu provodilo javnu istragu” još 2018. godine, te da su u februaru 2021. godine, prema njegovim riječima, iznosili javno detalje istrage, te je sve to prema njegovoj ocjeni bio pritisak na Vrhovni sud FBiH da kako je ocijenio donese presudu “da se navodno saobraćajna nesreća nije dogodila”.

– Vrijeme kao vrhovni sudija pokazat će prave motive ovog predmeta. Optužnica je površna – rekao je Gačanović, te zatražio oslobađajuću presudu za svog branjenika.

U završnoj riječi obratio se i Hasan Dupovac koji je imao primjedbe na način na koji je Tužilaštvo BiH vodilo istragu protiv njega. Kazao je da su snimci jednog zaštićenog svjedoka koji ga je nezakonito snimao bili povod za pretres njegove kuće. No, tvrdi Dupovac, ti snimci “ne samo što su nezakoniti, nego nisu po mene ni inkriminirajući”.

– Tužilaštvo BiH nikad nije ni uložilo taj snimak u dokaze – kazao je Dupovac.

Također, Dupovac je kazao da on nije poznavao Zijada Mutapa i da ga je prvi put sreo 10. februara 2016. godine, “a drugi i posljednji put sam ga vidio četiri dana kasnije”.

Dupovac je kazao i da je Alisu Mutap-Ramić sreo samo 10. februara 2016. godine, o čemu je kaže, sačinio i zapisnik, a da je Muamera Ožegovića vidio prvi put pet godina nakon događaja u Velikoj aleji.

No, Dupovac se nije izjašnjavao o navodima da je Alisu Mutap-Ramić, koja je 2016. godine bila punoljetna, saslušavao u prisustvu roditelja.

Optuženi Dupovac je rekao i da “ne može opisati agoniju koju prolaze njegova porodica i on“, te da je uvijek bio na strani pravde, “da je za pravdu bio spreman i život dati, dok ga nisu uhapsili i ubijedili medije da su kriminalci”.

Komentirajući raniju konstataciju tužilaštva BiH da odbrana optuženih nije pozvala nijednog svjedoka, Dupovac je ocijenio da su “svjedoci svjedočili pod pritiskom i u strahu”. Svoje obraćanje Dupovac je završio riječima:

– Pred Sudom, narodom i Bogom kažem da ako sam išta učinio loše u ovom predmetu, neka se vrati mojoj djeci- kazao je Dupovac.

ADVOKAT KOLIĆ O PRAVDI U OSMANSKOM CARSTVU

Kadrija Kolić, branilac Josipa Barića, završne riječi počeo je s izlaganjem o obavezi advokata da brane svoje branjenike. Potom je Kolić citirao riječi preminulog advokata Veljka Guberine, za kojeg je kazao da je “doajen advokature” i koji je nekada izjavio da je “veličina ostati uz svog branjenika”. Guberina je inače krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća bio i predsjednik Narodne radikalne stranke u Srbiji.

Podsjetio je Kolić i da je prva njegova rečenica u Sudu BiH u ovom predmetu bila: “tužilac laže”, te je kaže vjerovao da će tužiteljima “zazvoniti u glavama i da se neće desiti ovaj krivični postupak”.

Kazao je i da jedina pravda u ovom predmetu glasi:”Optuženi se oslobađaju od optužbi”.

Citirao je Kolić i sultana Mehmeda Fatiha, te govorio o “pravdi” u Osmanskom carstvu. Planirao je Kolić u završnoj riječi još govoriti o temama koje se ne odnose na ono za što se tereti njegov branjenik, ali ga je opomenuo predsjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, kazavši da se fokusira na suštinu.

Kolić je optužio Tužilaštvo BiH da je opstruiralo odbranu u obavljanju njihovog posla, te je više puta kazao da je u ovom predmetu grubo prekršena Evropska konvencija o ljudskim pravima, te da su tužitelji nezakonito prikupljali dokaze.

Kolić je kazao i da njegov branjenik Josip Barić “nije kvalificirao šta se desilo 8. februara 2016. godine”, te da je u skladu sa zakonom obavljao svoj posao.

Prema Kolićevim ocjenama, to što Josip Barić nije izuzeo majicu ili džemper Alise Mutap-Ramić na kojoj je bilo krvi, nije toliko bitno, jer Kolić kaže da je tokom uviđaja već “utvrđeno da je na licu mjesta bila samo krv Dženana Memića i Alise Mutap-Ramić”.

Kolić je rekao i da se putem medija u ovom predmetu krši presumpcija nevinosti, a za to je optužio i političari i članove akademske zajednice.

Advokat Kolić je rekao i da mu je drago što je upoznao Hasana Dupovca i Josipa Barića, te da su oni primjer “kako se policijski službenici trebaju ponašati.”

Optužio je Kolić Tužilaštvo BiH i da “daje lažnu nadu porodici Memić”.

– Ova optužnica je akt pravnog nasilja, prije svega nad porodicom Memić. Dabogda propalo ovo društvo ako se donese osuđujuća presuda – rekao je Kolić.

BARIĆ O SVEMU IZUZEV O KRVAVOJ MAJICI

Optuženi Barić, osvrćući se na radnje koje je poduzimao kritične noći na KCUS-u, kazao je da “ispada da je on došao od kuće na KCUS i vodio neku privatnu istragu”, te je rekao da je radio samo ono što mu zakon i posao nalažu.

Barić nije pojasnio zbog čega nije izuzeo majicu od Alise Mutap-Ramić u kritičnoj noći iako je imao nalog tužioca da to uradi, dok je s druge strane od Dženana Memića tu noć izuzeo sve stvari.

Nije Barić danas komentirao ni navode da on Zijada Mutapa poznaje godinama prije nego se desio kobni događaj u Velikoj aleji.

Barić je danas kazao da je htio pozvati jednog svjedoka “samo na tri minute” koji je zajednički poznanik njega i Muriza Memića, ali da mu je advokat savjetovao “da ne izlaže svjedoka stresu”.

Navodno je taj poznanik Bariću ranije govorio da ga je Muriz Memić hvalio “kao najboljeg policajca”, a kada su krenule optužbe Muriza Memića na račun Barića, on je to navodno tom poznaniku obrazložio riječima “da nije do njega, nego do njegovog advokata”.

Spočitao je Barić i čelnicima MUP-a da su njega i Dupovca ostavili same da se brane od optužbi, ali i da brane MUP KS, te da o tome ubuduće treba voditi računa.

Barić je odbacio kao lažne sve optužbe koje mu se stavljaju na teret i kazao je da je se nada da se “više nikada neće dozvoliti tužiocima da na lažima grade optužnice”.

Edin Šećerbegović, advokat optuženog Muamera Ožegovića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je namjerno obrisao snimke sa hotela Crystal, kazao je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je snimke obrisao njegov branjenik. Rekao je da su pristup videonadzoru imali i ostali uposlenici tog hotela, uključujući i druge recepcionere, te konobare i da računar na kojem su se mogli gledati snimci nije bio zaštićen nikakvom šifrom.

Šećerbegović je, referirajući se na to što je nedavno u sudnicu donio snimak s hotela “Crystal”, ali iz 2013. godine, s time kaže odbrana dokazala “da snimci sa kamere hotela imaju lošu rezoluciju, a da je jedan od svjedoka kazao da se ne bi mogla vidjeti ni tablica od vozila koje je prošlo kritične noći”.

I optuženi Ožegović je kazao da Tužilaštvo BiH nije izvelo nijedan dokaz da je on obrisao snimke s videonadzora.

Podsjećamo, u ovom predmetu Tužilaštvo BiH saslušalo je 65 svjedoka, od kojih je njih 15 imalo mjere zaštite, a izveden je 151 materijalni dokaz.