Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet "Respiratori"

Advokatica Fahrudina Solaka se ne slaže s presudom, kaže da “ne proizilazi iz dokaza”

Sarajevo: Presuda u aferi “Respiratori”
05.04.2023., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sudu BiH danas je Sudsko vijece, kojim je predsjedavao Branko Peric, izreklo presudu u aferi "Respiratori".Fadil Novalic, Fahrudin Solak i Fikret Hodzic su proglašeni krivima. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić proglašen je krivim kao prvooptuženi u predmetu “Respiratori”, a prvostepeno je osuđen na četiri godine zatvora

Marsela Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, kazala je u srijedu kako prvostepena presuda u predmetu “Respiratori” ne proizilazi iz dokaza.

Bajramović je rekla kako se slaže sa svim opaskama advokatice federalnog premijera Fadila Novalića Vasvije Vidović koja je na vrlo emotivan način iznijela niz optužbi na račun određenih političara, sudije Gorana Radevića, kao i američkog ambasadora Michaela Murpheyja.

“Ja sam istog mišljenja i stajališta. Ne slažem se sa presudom jer ne proizilazi iz dokaza. Sve govori suprotno ovakvim zaključcima što ste mogli čuti iz izdvojenog mišljenja sudije Perića”, navela je Solakova advokatica, javlja N1.

Ona je dodala kako “loše procjene zakona ne mogu biti krivično djelo”, a da se u ovom slučaju ne radi čak ni o lošim procjenama nego da je sve urađeno “u skladu sa zakonom”.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić proglašen je krivim kao prvooptuženi u predmetu “Respiratori”, a prvostepeno je osuđen na četiri godine zatvora.

Osim njega u ovom predmetu proglašeni krivim su i optuženi Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” koji je dobio pet, te bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je dobio šest godina zatvora.

Jelka Miličević, federalna ministrica finansija koja je optužena za nesavjestan rad u službi za sada nije proglašena krivom.