Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zatvorske kazne

Novaliću četiri, Solaku šest, a Hodžiću pet godina zatvora

novalic respiratori
Sarajevo: Nastavak suđenja u aferi Respiratori
02.11.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Sud Bosne i Hercegovine stigli su federalni premijer Fadil Novalic, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zastite Fahrudin Solak, ministrica financija Federacije BiH Jelka Milicevic i vlasnik preduzeca "Srebrena malina" Fikret Hodzic, optuzeni u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Na optuženičku klupu stigli su zbog nabavke 100 kineskih respiratora za 10.530.000 KM, a na danas izrečenu presudu i kazne zatvora postoji pravo žalbe

Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak na šest a Fikret Hodžić na pet godina zatvora nakon što ih je Sud BiH proglasio krivim u slučaju “Respiratori.

Krivim je proglašena i Hodžićeva “Srebrena malina”, kompanija preko koje je nabavljeno 100 respiratora. “Srebrena malina” mora platiti 200.000KM kazne. Hodžić je ostvario imovinsku korist od 694.477 KM, koju će također morati vratiti.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Sudija Perić je izdvojio mišljenje tokom izricanja presude.

Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivim!

Zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Milićević, kojoj se sudilo za nesavjestan rad u službi je oslobođena.

Suđenje u predmetu Respiratori je trajalo duže od dvije godine. Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio je optužnicu 30. decembra 2020. godine.

Suđenje je počelo 24. februara 2021. godine, a završeno 22. marta 2023. godine.

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Novalić, Solak i Hodžić na optuženičku klupu stigli su zbog nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Na danas izrečenu presudu kazne zatvora postoji pravo žalbe.