Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Saznajemo

U Parlament stigao akt Lidije Bradare o imenovanju nove Federalne vlade, ali…

predstavnicki dom parlamenta fbih fena

Uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma iz ureda predsjednice FBiH odaslana je odluka o imenovanju Vlade FBiH

Kako saznaje Fokus.ba, na protokol Parlamenta FBiH stigla je odluka predsjednice FBiH Lidije Bradare o imenovanju nove Vlade Federacije BiH. Također, sutra bi se trebala održati sjednica Predstavničkog doma PFBiH o čemu danas odlučuje Kolegij.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, poznato je da saglasnost za imenovanje nove Vlade FBiH koju bi predvodio Nermin Nikšić (SDP) nije dao potpredsjednik FBiH Refik Lendo (SDA). Po svemu sudeći, to je razlog zbog čega Parlament FBiH ne može odlučivati o imenovanju nove Vlade FBiH, jer bi time prekršili Ustav FBiH. Zbog toga je odlučeno da na dnevnom redu bude tačka “Informacija o odluci predsjednice FBiH o imenovanju Vlade FBiH”.

Foto: Fokus.ba

Ostaje da se vidi šta će se po ovom pitanju odlučiti na Kolegiju Predstavničkog doma. Potrebno je naglasiti da, ukoliko ostane na tome da sutra na sjednici Predstavničkog doma tačka dnevnog reda bude glasila „informacija predsjednice FBiH Lidije Bradare o imenovanju nove Vlade FBiH“ onda to znači da bi ovaj dom o navedenoj informaciji mogao tek diskutovati i donijeti određene zaključke. Za imenovanje nove Vlade FBiH potrebno je usvajanje odluke.

Dopredsjedavajući Doma Mladen Bošković jučer je izjavio kako se na Kolegiju mogu razmotriti sve mogućnosti u vezi daljnjeg rada Predstavničkog doma pa i u vezi Odluke o imenovanju Vlade Federacije BiH, koju bi trebao potvrditi ovaj dom.