Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera respiratori

Novalić, Solak i Hodžić proglašeni krivim!

fikret hodzic respiratori
presuda respiratori3

Novalić, Solak i Hodžić na optuženičku klupu stigli su zbog nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM

U Sudu BiH danas je sudsko Vijeće kojim je predsjedavao Branko Perić izreklo presudu u aferi “Respiratori”.

Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, direktor firme F. H. Srebrena malina, kao i sama firma F. H. Srebrena malina proglašeni su krivima.

Zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Milićević, kojoj se sudilo za nesavjestan rad u službi je oslobođena.

Suđenje u predmetu Respiratori je trajalo duže od dvije godine. Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio je optužnicu 30. decembra 2020. godine. Suđenje je počelo 24. februara 2021. godine, a završeno 22. marta 2023. godine.

Presudu je izreklo sudsko vijeće koje čine Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Podsjećamo, osim premijera Federacije BiH Fadila Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija FBiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Optuženima se na teret stavlja pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje, dok je Miličević optužena za nesavjestan rad u službi.

Novalić, Solak i Hodžić na optuženičku klupu stigli su zbog nabavke 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM. Na danas izrečenu presudu postoji pravo žalbe.