Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afera respiratori

Zašto je sudija Branko Perić bio protiv osuđujuće presude Novaliću, Solaku i Hodžiću

peric novalic
peric branko (1)

Iako to nije praksa, Perić je ipak pročitao svoje izdvojeno mišljenje, čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora. osuđeni su za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa. Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je presudom, koju je izrekao presjedavajući Sudskog vijeća Branko Perić, osuđen na četiri godine zatvora. Solak je osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina, a Hodžić na pet godina zatvora.

Pravno lice “Srebrena malina” proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena sa 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude. Hodžić je ostvario imovinsku korist od 694.477 KM, koju će također morati vratiti.

Novalić, Solak i Hodžić se obavezuju na naknadu troškova prestupka.

Perić izdvojio mišljenje

“Jednoglasnom odlukom Jelka Miličević se oslobađa optužbi da je počinila krivično djelo ‘nesavjestan rad u službi’ na način kako je to opisano u optužnici”, kazao je sudija Perić.

Presudu je izreklo sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Branko Perić, a činili su ga još Braco Stupar i Goran Radević. Sa osuđujućom presudom nije se složio sudija Branko Perić i on je izdvojio svoje mišljenje.

Iako to nije praksa, Perić je ipak pročitao svoje izdvojeno mišljenje, čija je suština da svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo.

U izdvojenom mišljenju on smatra da tužioci nisu uspjeli dokazati da su se osuđeni udružili da bi na kriminalan način nabavili respiratore. Perić je dodao da su tužioci kao dokaze iznijeli poruke iz Viber grupe iz kojih mnogo toga nije jasno.

Novalić nije prisustvovao objavi presude.

Suđenje je počelo u februaru 2021. godine.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Državnog suda.

Njima se optužnicom na teret stavlja počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi s nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povreda obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”.