Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uefa

Švicarska domaćin ženskog Evropskog prvenstva 2025. godine

citec_womeneuro

Švicarska će prvi put biti domaćin ženskog turnira. Zajedno s Austrijom 2008. godine bila je domaćin Evropskog prvenstva za muškarce, a 1954. godine bila je domaćin Svjetskog prvenstva

Izvršni komitet Evropske nogometne asocijacije (UEFA) na sastanku u Lisabonu izabrao je Švicarsku za domaćina Evropskog prvenstva za žene 2025. Ovo će biti 14. izdanje turnira Starog kontinenta i treće sa 16 ekipa.

Turnir će biti održan u junu i julu 2025. godine u Baselu, Bernu, Ženevi, Zurichu, St. Gallenu, Sionu, Lucerneu i Thunu.

– Radujem se nogometnom festivalu u našoj zemlji! Ovo EP je odlična prilika za Švicarsku i za dalji razvoj ženskog nogometa – napisala je na Twitteru švicarska ministarka odbrane i sporta Viola Amherd.

Međutim, Švicarska nije uspjela organizirati prvenstvo do trećeg kruga glasanja. Francuska je eliminisana u prvom kolu, Poljska u drugom, a u zadnjem je Šviarska pobijedila zajedničku kandidaturu Danske, Finske, Norveške i Švedske.

Švicarska će prvi put biti domaćin ženskog turnira. Zajedno s Austrijom 2008. godine bila je domaćin Evropskog prvenstva za muškarce, a 1954. godine bila je domaćin Svjetskog prvenstva.

Branilac titule je Engleska, koja je prošle godine savladala Njemačku u finalu na Wembleyju. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2025. počet će na proljeće 2024. godine.

Glavna tačka sjednice UEFA-e u Lisabonu biće centralni kongres na kojem će Slovenac Aleksander Čeferin dobiti novi mandat predsjednika UEFA-e. U septembru 2016. u Atini je osvojio svoj prvi, tada nepotpun, mandat na čelu UEFA-e, a potom 2019. i drugi uz punu podršku.

Sada će voditi jednu od najmoćnijih sportskih organizacija na svijetu do 2027. godine, perioda kada će evropski nogomet doživjeti neke reforme.

Sam kongres će početi u 10 sati i završiti četiri sata kasnije.

Delegaciju Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na Kongresu čine predsjednik Vico Zeljković, potpredsjednik Ivan Beus, generalni sekretar Adnan Džemidžić i savjetnik predsjednika Marko Miličić.

Na pomenutim predsjedničkim izborima biće izabran i izvršni odbor u kojem će biti najmanje jedna žena. Članovi IO će dobiti i četvorogodišnji mandat, samo jedan član će dobiti dvogodišnji mandat.

Oni će također izabrati svoje predstavnike, dva potpredsjednika, za vijeće Međunarodne nogometne asocijacije FIFA, i to na četverogodišnji mandat. Jedan na prijedlog četiri britanska saveza, a jedan na prijedlog preostalih članica UEFA. Istovremeno će se birati još jedan član Savjeta FIFA-e na četvorogodišnji mandat, a jedan na dvogodišnji mandat.