Advokatska komora FBiH osudila napad na advokata Rifata Konjića

rifat-konjic

Advokatska komora Federacije BiH najoštrije osuđuje ničim izazvani napad i nanošenje teških tjelesnih povreda Rifatu Konjiću, advokatu u Tuzli.

– Način, vrijeme i mjesto izvršenog napada ukazuje da je on prethodno smišljen i planiran, a najvjerovatnije je rezultat nezadovoljstva napadača postupanjem napadnutog kolege pred sudom – navodi Advokatska komora FBiH u saopćenju za javnost.

Istovremeno, upozorava da, nažalost, napad na kolegu Konjića nije izolovan slučaj, te da su napadi na advokate sve učestaliji, a što opravdano dovodi u pitanje slobodno obavljanje profesionalne advokatske dužnosti.

Advokatsku komoru posebno zabrinjava činjenica da se nadležni organi otkrivanja i gonjenja počinilaca ovih napada, uglavnom vrlo inertno ponašaju.

Iz ove komore poručuju da je vrijeme da se od nadležnih državnih organa ovom problemu priđe odgovornije, te da se napadi na advokate tretiraju i sankcioniraju kao napadi na službene osobe u vršenju službe, jer su jedino advokati nezaštićeni učesnici sudskih postupaka.

– Komora se pridružuje apelima Regionalne advokatske komore Tuzla i očekujemo da će policijski i drugi organi u što kraćem vremenu pronaći počinioca napada na advokata Konjića, te rasvijetliti motive i razloge zbog kojih je sve ovo učinjeno – navodi se u saopćenju.