Ispunjeni svi uslovi za izručenje Sanjina Sefića pravosuđu BiH

sefic-nesreca

Viši sud u Novom Sadu, u vanpretresnom krivičnom vijeću, sastavljenom od troje sudija toga suda, u postupku izručenja osumnjičenog Sanjina Sefića, rješavajući po molbi za izručenje Bosni i Hercegovini, na sJednici vijeća donio je rješenje kojim je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Bosni i Hercegovini osumnjičenog Sefića radi vođenja krivičnog postupka pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, zbog osnovane sumnje da je počinio teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa i krivičnog djela neukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u saobraćajnoj nesreći.

U Obrazloženju odluke je, između ostalog, navedeno da je po sprovedenim izviđajnim radnjama, sudija za prethodni postupak cjelokupne spise predmeta dostavio ovom vijeću na nadležno postupanje, te da je postupajući po molbi za izručenje Ministarstva pravde BiH, ovaj sud utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje osumnjičenog Sanjina Sefića, kazala je Feni portparolka Višeg suda u Novom Sadu Ivana Karapandžić.

Naglasila je kako su “kod ovakvog stanja stvari, pravni osnov za odlučivanje o izručenju osumnjičenog Sanjina Sefića Bosni i Hercegovini odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, Ugovora između Republike Srbije i BiH o izručenju i Evropska konvencija o ekstradiciji s dodatnim protokolima”.

– U konkretnom slučaju, ispunjeni su svi uvjeti za izručenje o kojima odluku donosi nadležni pravosudni organ, dok će konačnu odluku o izručenju donijeti, odnosno dati mišljenje, ministar nadležan za pravosuđe nakon što odluka vanpretresnog vijeća postane pravnosnažna, kazala je Karapandžić.

Protiv rješenja vanpretresnog vijeća nezadovoljna stranka može uložiti žalbu u roku tri dana od dana prijema pismenog otpravka Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Ministarstvo pravde Srbije dobilo je zamolnicu Ministarstva pravde BiH za izručenje Sanjina Sefića, koji se sumnjiči da je u Sarajevu 10. oktobra, automobilom usmrtio dvije devojke nakon čega je prebjegao u Srbiju.

Sanjin Sefić se sumnjiči da je u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, vozeći velikom brzinom automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a prema informacijama Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, radi se o višestrukom povratniku u činjenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira.

Sefić je u utorak, 11. oktobra, u jutarnjim satima prešao državnu granicu između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije. Lišen je slobode 12. oktobra u Novom Sadu.