Advokatski tim Nasera Orića: Usprotivit ćemo se mjerama zabrane

BiH

oric naser

Lejla Čović, advokatica ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, za Anadolu Agency (AA) je kazala da će najvjerovatnije u ponedjeljak biti održano ročište u slučaju Orić na kojem će se razmatrati mjere zabrane koje su mu jučer predložene u Tužilaštvu BiH.

“Mi u timu odbrane usprotivit ćemo se mjerama zabrane koje su mu jučer predložene u Tužilaštvu BiH. Smatramo da nije potrebno da se protiv Nasera Orića odrede mjere zabrane jer je dostupan organima gonjenja u našoj zemlji”, rekla je Čović.

U ponedjeljak će tužilac iznijeti tačke iz optužnice koje se Oriću stavljaju na teret.

Naser Orić je pušten na slobodu sinoć nakon što je jučer iz Švicarske isporučen Bosni i Hercegovini.

Na prijedlog tužioca za Orića su zatražene mjere zabrane koje uključuju ograničenje kretanja i boravka osumnjičenog, zabranu kontakta sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje nadležnom policijskom organu.

U slučaju nepoštivanja neke od predloženih mjera zabrane, moguće je pokrenuti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Federalni ured za pravdu Švicarske jučer je po pojednostavljenoj proceduri odobrio izručenje Nasera Orića pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine iako je njegovo izručenje prethodno zatražila i Srbija.

On je 10. juna u poslijepodnevnim satima priveden u Švicarskoj, zajedno s načelnikom općine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, koji je nedugo nakon zadržavanja pušten.

Orić je uhapšen na osnovu potjernice koju je za njim, zbog navodnih ratnih zločina na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine. Apelaciono vijeće Haškog tribunala 2008. godine oslobodilo je Orića krivice za nesprečavanje zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine.