Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vlasnik Stanislav Čađo

Afera kiseonik: Vlastitoj firmi izdali potvrdu o ispravnosti kiseonika

Banja Luka: Održan sastanak o sljedećim koracima vezanih uz rapidno širenje koronavirusa

To je ujedno jedini dokument koji je do sada prikazan u pokušaju demantija navoda da je UKC RS Banjaluka od pomenute firme, umjesto medicinskog kupovala industrijski kiseonik

Kompanija SOL spa Monca koja je izdala navodni certifikat ( Potvrdu sukladnosti) o ispravnosti medicinskog kiseonika firmi Tehnogas (TGT) iz Trna kod Laktaša, većinski je vlasnik istog tog preduzeća, čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, piše impulsportal.net.

Dakle, ova kompanija je izdalala setifikat o ispravnosti proizvoda firmi u svom vlasništvu.

To je ujedno jedini dokument koji je do sada prikazan u pokušaju demantija navoda da je UKC RS Banjaluka od pomenute firme, umjesto medicinskog kupovala industrijski kiseonik. Čime, je, ako se dokaže da su tvrdnje istinite, ugrožen život i zdravlje pacijenata. Aferu je pokrenuo gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković koji je iznio ovakve informacije, mada je par dana ranije o slučaju pisao i bloger Slobodan Vasković.

Iz Agencije za lijekove BiH, je saopšteno da TGT Laktaši nije imao dozvolu za unutrašnji promet medicinskog kiseonika i pozvali nadležno tužilaštvo da sprovede istragu.

Danas su se povodom ove afere oglasili iz vrha SNSD-a.  Tako je čelnik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao “da je potpuna glupost pričao o nekom tehničkom kiseoniku”.

“Ide se u širenje panike da se destabilizuju ukupne prilike i uruši povjerenje u zdravstveni sistem. Rade oni isti koji ne žele da podrže zdravstvene radnike mada imaju skupštinske odluke o tome”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je rekao i da firma koja je uvozila kiseonik za medicinske potrebe ima certifikat, dozvolu, a “ostalo je spekulacija onih koji izmišljaju procedure, a sjede na nekim pozicijama, pa postane degutantno i čovjek se pita u čemu je smisao”.

Sada se ispostavilo da je kompanija SOL spa Monca koja je izdala navodni certifikat ( Potvrdu sukladnosti) o ispravnosti medicinskog kiseonika firmi Tehnogas (TGT) iz Trna kod Laktaša, većinski je vlasnik istog tog preduzeća, čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je za sutra sjednicu Vlade o kiseoniku, te istakao da će, kada se dokaže da se u bolnicama koristi medicinski kiseonik, uslijediti krivične prijave zbog širenja panike među pacijentima i građanima.