Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Genesis

Radarski senzor u krovu ovog auta spašava živote

genesis senzor – screenshot (1)

Sve je više proizvođača koji pridaju pažnju i ovom sigurnosnom aspektu

Ako kažemo kako je samo ove godine u Americi od posljedica toplinskog udara u automobilu umrlo 20 djece, a rekordnih 2018. i 2019. čak 53, jasno je zašto javnost traži, a proizvođači sve češće ugrađuju sistem nadzora putnika na zadnjoj klupi.

Nakon General Motorsa i Nissana kao najsnažnijih zagovornika, u kampanju se uključio i Genesis, i to dodatno unaprijeđenim sistemom. Naime, osim klasičnog podsjećanja vozača da provjeri zadnje sjedište, Genesisov model GV70 ima i radarski senzor koji prati prostor na zadnjoj klupi. Ako primijeti bilo kakvo kretanje dok automobil stoji parkiran, oglasit će se alarm te treptati svjetla i pokazivači smjera. Senzor je toliko osjetljiv da može detektirati pomicanje djetetovih prsa uslijed disanja, primjerice dok spava u sjedalici.

NHTSA naglašava da se većina fatalnih slučajeva toplinskog udara kod djece događa nenamjerno, odnosno nakon što neko od odraslih zaboravi na dijete u automobilu. Najčešće se to događa u danima kada roditelji iz nekog razloga mijenjaju rutinu i nisu svjesni novonastale obaveze. Također, nedostatak sna kod roditelja lako izaziva zaboravnost i smetenost.

Kako bi se vjerovatnost smanjila na najmanju moguću mjeru Genesis ima dvostruki alarm. Tako pri svakom gašenju motora obavještava vozača o potrebi pregleda zadnjeg sjedišta, a detektira li naknadno kretnje oglasit će se klasični alarmom.