Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelaciono vijeće Suda BiH

Afera “Potkivanje”: Nezakonito je 28 dokaza u slučaju Nermina Aleševića

nermin alesevic zurnal (1)

Podsjetimo da je glavni akter ove afere nekadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji se sa Aleševićem sastao u banjalučkoj kafani gdje su razgovarali o aktivnom predmetu

Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo je kao neosnovanu žalbu Tužilaštva BiH i potvrdilo presudu Suda BiH kojom je Nermin Alešević oslobođen optužbe za davanje dara, a policajac SIPA Marko Pandža za primanje dara, piše Žurnal.

Podsjetimo da je oslobađajuća presuda rezultat činjenice da je Sud BiH većinu dokaza Tužilaštva BiH proglasio nezakonitim.

Tužilaštvo BiH se žalilo na prvostepenu presudu zbog “bitnih povredaba krivičnog postupka i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja” s prijedlogom da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.

Međutim, Apelaciono vijeće je utvrdilo da je presuda Suda BiH jasna i razumljiva, te da su u obrazloženju navedeni razlozi o odlučnim činjenicama, kao i u pogledu nezakonitosti dokaza.

“Za Apelaciono vijeće nije sporno da je izjava Nermina Aleševića nezakonita, a u prilog navedenom govori i činjenica da je Tužilaštvo BiH ovu izjavu izdvojilo iz spisa i nije je priložilo uz dokaze”, stoji u obrazloženju pravomoćne presude.

Apelaciono vijeće je utvrdilo i to da je prvostepeni sud dao detaljno obrazloženje u pogledu nezakonitosti dokaza koji su proizašli iz istražnog iskaza Aleševića.

“Radi se o dokazu koji su rezultat izvornog nezakonitog dokaza. S obzirom da je istražni iskaz Aleševića nezakonit očito je da je nabrojanih 28 dokaza u presudi nezakonito”, utvrdilo je ovo Vijeće.

Što se tiče iskaza Marka Pandže, za Apelaciono Vijeće nema sumnje da je proizašao iz drugih nezakonitih dokaza jer “sve okolnosti koje su dovele do njegove identifikacije kao aktera inkriminisanog događaja proizilaze iz ovih događaja”, stoji u presudi koja je detaljno obrazložena u 39. tačaka.

Podsjetimo da je glavni akter ove afere nekadašnji predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji se sa Aleševićem sastao u banjalučkoj kafani gdje su razgovarali o aktivnom predmetu pred Tužilaštvom KS na čijem čelu je u to vrijeme bila Dalida Burzić.