BiH

NSRS

Narodna Skupština RS, suprotno Ustavu BiH, sutra glasa o formiranju vlastite agencije za lijekove

19/10/2021

Opozicija u RS-u najavila je da neće podržati Prijedlog zakona o lijekovima na sutrašnjoj sjednici

Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima naći će se posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) u srijedu, 20. oktobra, piše Radio Slobodna Evropa.

Ovim Zakonom predviđa se osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva ovog bosanskohercegovačkog entiteta, kao ovlaštenog organa nadležnog za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u RS.

U prijedlogu se navodi kako je Agencija “samostalna upravna organizacija i ima svojstvo pravnog lica”.

“Na organizaciju i rad Agencije primjenjuju se odredbe propisa kojim se uređuje oblast republičke uprave ukoliko ovim zakonom nije drugačije uređeno”, navodi se u prijedlogu zakona objavljenom na službenoj stranici NSRS u utorak, 19. oktobra.

Ukoliko ovaj zakon bude usvojen, to će značiti prenos nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS.

Naime, na nivou BiH postoji Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH koja je osnovana Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima kao ovlašteno tijelo odgovorno za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u BiH.

Sa radom je počela 2009. godine.

Agencija je osnovana zbog uspostavljanja i nadzora jedinstvenog tržišta lijekova i medicinskih sredstava na nivou BiH.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata, (SNSD) najavio je da će tražiti prenos svih nadležnosti sa državnog na entitetski nivo.

Nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida i drugih ratnih zločina, predstavnici iz RS bojkotuju rad državnih institucija.

Na sutrašnjoj sjednici raspravljat će se o stanju u isporuci kiseonika javnim zdravstvenim ustanovama u RS.

Ovo je dogovoreno na sjednici skupštinskog kolegija u utorak, 19. oktobra.

Poslanici će raspravljati o informaciji o problemima isporuke kiseonika odgovarajuće kvalitete i koncentracije propisane za lijek Javnim zdravstvenim ustanovama u ovom entitetu za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona, te Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima, po hitnom postupku.

Predviđeno je da uvodno izlaganje podnese ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS Alen Šeranić.

U Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka je u ponedjeljak 18.oktobra formiran predmet protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH).

Formiranje predmeta uslijedilo je po krivičnoj prijavi Vlade Republike Srpske od 15. oktobra protiv Zolaka, zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

U prijavi se navodi da je Zolak od 24. septembra koristio svaku priliku, uključujući medijski nastup na teritoriji RS i BiH “kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neprovjerene informacije kao i informacije koje su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija, a u vezi upotrebe kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u RS, u smislu da se umjesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za liječenje pacijenata koristi industrijski kiseonik”.

Ističe se i da je iznosio neistine, iako je Vlada RS odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u Unverzitetsko-kliničkom centru RS i prijedorskoj bolnici.

“Rezultati analize i ispitivanja jasno pokazali da se u obje zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za liječenje pacijenata i čak da ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicine”, saopšteno je iz Vlade RS.

Aleksandar Zolak saopštio je 12. oktobra, da se već 17 dana “namjerno ne nabavlja” medicinski kiseonik u RS u dovoljnim količinama za liječenje pacijenata.

Kazao je da je to “najbitniji” od brojnih pritisaka koji imaju za cilj da Agencija za lijekove i medicinska sredstva da “bilo kakvu vrstu saglasnosti kojom bi se ‘ozakonilo’ korištenje tehničkog/industrijskog gasa u liječenju pacijenata u Republici Srpskoj”.

Zdravstvene ustanove u RS saopštile su kako na raspolaganju imaju vrlo male zalihe kiseonika za liječenje pacijenata, nakon što je 28. septembra glavnom dobavljaču kiseonika, firmi TGT Tehnogas iz Laktaša, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zabranila proizvodnju i promet kiseonika.

Iz Agencije je tada navedeno da firma “TGT Tehnogas” nije registrovana za prodaju medicinskog kiseonika – lijeka, niti za proizvodnju medicinskog kiseonika.

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković podnio je 27. septembra krivičnu prijavu protiv Radovana Viškovića, premijera RS, i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala Tužilaštva RS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.