Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sud BiH

Afera “Respiratori”: Odgođeno ročište u predmetu “Novalić i drugi”

sudjenje hodzic novalic solak respiratori (2)

Osim Novalića i Solaka optuženi su i ministar finansija FBiH Јelka Milićević, i Fikret Hodžić, vlasnik preduzeća “Srebrena malina”

Ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM, koje je bilo najavljeno za sutra, odgođeno je, potvrdio je Srni advokat Kadrija Kolić.

Kolić, koji u ovom predmetu zastupa suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, rekao je da su danas obaviješteni da se ročište odgađa, ali nije mogao govoriti o razlozima.

Osim Novalića i Solaka optuženi su i ministar finansija FBiH Јelka Milićević, i Fikret Hodžić, vlasnik preduzeća “Srebrena malina” koje je za potrebe Federalne uprave civilne zaštite uvezlo respiratore.

Novalića, Solaka i Hodžića optužnica tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.