BiH

Inzkov dokument o BiH

Afera “Respiratori” u izvještaju UN-u: Suđenje Novaliću, novi zaokret i uloga Instituta za mjeriteljstvo

04/05/2021

Visoki predstavnik Valentin Inzko secirao korupcijsku aferu i prezentirat će je Vijeću sigurnosti UN-a

U izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko dotakao se i afere “Respiratori” kojeg je prvi razotkrio Fokus.ba, te aktuelnog sudskog procesa koji se u Sudu BiH vodi protiv premijera FBiH Fadila Novalića, dopremijerke Jelke Milićević, suspendiranog direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i vlasnika “Srebrene maline” Fikreta Hodžića.

Piše: A. DUČIĆ

Inzko u ovom izvještaju navodi da su federalni premijer i njegova zamjenica “upleteni u korupcijski skandal”, te da im se sudi zbog sumnjive nabavke 100 respiratora upitne namjene koja se desila na samom početku pandemije koronavirusa. Napomenuo je da se u vezi s ovim i dalje obavljaju istražne radnje.

Također, Inzko naglašava da se protiv Novalića, Milićević i ostalih osim za kontroverznu nabavku respiratora sudi i za nabavku zaštitne medicinske opreme iz Kine u iznosu od tri miliona KM.

Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo BiH

– Novalić je optužen za zloupotrebu položaja, trgovanje utjecajem, pranje novca i krivotvorenje dokumenata, dok je Milićević optužen za nemar. Oni i ostali optuženi izjasnili su se da nisu krivi. Sud je dva puta odbio prijedloge Tužilaštva da se Novaliću i Miličeviću zabrani obavljanje službene dužnosti tokom suđenja koje je počelo 24. februara – navodi Inzko u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a.

Slučaj je, dodaje visoki predstavnik u BiH, nedavno dobio novi zaokret.

Kako kaže, dotične respiratore, a koji su stigli u maju prošle godine, medicinski stručnjaci iz Kriznog štaba Federacije procijenili kao neupotrebljive za slučajeve tretiranja oboljelih od COVID-19.

– Nekoliko mjeseci kasnije, Institut za mjeriteljstvo BiH procijenio je respiratore kao visokokvalitetne i pogodne za liječenje COVID-19. Međutim, početkom aprila medicinsko osoblje u glavnoj sarajevskoj bolnici (KCUS op.a) obnovilo je tvrdnju da su respiratori neprikladni i da je njihova upotreba rezultirala smrću pacijenta sa COVID-19, što je natjeralo Tužilaštvo Kantona Sarajevo da otvori novu istragu – navodi Inzko u ovom izvještaju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.