BiH

Tužilaštvo BiH

Afera “Selefije”: Saslušan Osman Mehmedagić, direktor OBA-e

29/03/2019

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, u okviru tog predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o spomenutim aktivnostima, a o kojima ovo tužilaštvo nije informisano

U sklopu predmeta koji se odnosi na navodno vrbovanje selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH, odnosno djelovanje hrvatskih obavještajaca i diplomata na njihovom naoružavanju, u četvrtak je u Tužilaštvu BiH u svojstvu svjedoka saslušan Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA BiH), potvrđeno je Feni u državnom Tužilaštvu.

Ranije su u sklopu istog predmeta, koji je formiralo Tužilaštvo BiH, iskaze dali – ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, zamjenik ministra bezbjednosti Mijo Krešić, kao i novinari ‘Žurnala’ i RTRS-a Avdo Avdić i Mato Đaković.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, u okviru tog predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o spomenutim aktivnostima, a o kojima ovo tužilaštvo nije informisano.

Tužilaštvo BiH će, kako je onda navedeno, poduzeti aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti i navodi izneseni u medijima, a koji se odnose na navodno vrbovanje pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Kako su mediji prenijeli, nakon što je Žurnal objavio vijest u kojoj tvrdi da su hrvatski obavještajci i diplomate bili umiješani u pokušaj prenošenja naoružanja u mesdžide na područuju BiH, ministar Mektić potvrdio je te navode.

U međuvremenu, Ministarstvo bezbjednosti BiH dostavilo je Predsjedništvu BiH Informaciju u skladu sa zaključkom sa 15. vanredne sjednice ove institucije, kada je zatraženo dostavljanje sveobuhvatne informacije o navodima iznesenim u javnosti o aktivnostima Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Republike Hrvatske i generalnog konzula Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.