Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Afrička kuga širi se BiH, pojavila se u još dva grada

svinje
Foto: Unsplash
Ilustracija

Na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga

Afrička kuga svinja iz Bijeljine proširila se na još dva grada, odnosno novi slučajevi su potvrđeni u Boanskom Šamcu i Brčkom, pišu Nezavisne.

Mišo Maljičić, predsjednik Udruženja svinjara RS je za Nezavisne novine kazao da se na teriotriji Bosanskog Šamca pojavilo novo žarište, dok je u Brčkom blizina granice glavni problem, jer je u Hrvatskoj, također, evidnetirano nekoliko slučajeva.

Greške u veterinarskoj službi

– Najbitnije je bilo vrijeme reakcije, kao i to koliko se čekalo. Mi smo imali sastanak sa resornim ministrom na kojem je utvrđeno da velikim dijelom postoje greške veterinarskih službi, odnosno da se dugo čekalo na reakciju – rekao je Maljičić i dodao da je to jedan od uzročnika brzog širenja.

Kako dodaje, na sastanku je dogovoreno da će ministarstvo nadoknaditi štetu svim domaćinstvima koje je zadesila ova kuga.

Apel farmerima

– Apelujemo na sve farmere, ali i one koji proizvode za svoja domaćinstva da što prije prijavljuju štetu, jer je to bolje za sve – rekao je Maljičić.

Prema njegovim riječima, nadležni će ukloniti sve uginule životinje, te dodaje da farmeri to ne rade sami na svoju ruku jer mogu biti kažnjeni.