Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

udar na Dejton

Britanska ambasada o odluci NSRS-a: To nije mudar potez

Foto: Ambasada Velike Britanije

“Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH”

Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom odluke NSRS da usvoji zakon kojim se odluke Ustavne suda BiH neće primijenjivati na području Republike Srpske.

Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

“Na jučerašnjoj sjednici NSRS podržana je nezakonita i nepromišljena odluka koja nema pravno uporište u BiH. Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno uspostavlja primat Ustava i Ustavnog suda BiH.
Vladajuća koalicija u RS ne može jednostrano iznova napisati fundamentalne osnove zemlje. Niti jedan entitet nema pravo niti mogućnost da preispituje vrhovnu vlast i integritet Ustavnog suda BiH.

Za funkcionalnu BiH potreban je angažman i doprinos svih grupa diljem zemlje. To je u srži Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izabrani predstavnici RS su odabrali da onemoguće građane u RS da imaju svoj glas u Ustavnom sudu BiH.

To nije mudar potez i može biti od koristi samo onima koji igraju političke igre na račun ljudskih života”, navode iz Ambasade Velike Britanije u BiH.

Oštra kritika Amerikanaca

Jučer je reagovala i Ambasada SAD u BiH iz koje su naveli kako “Dodik radi protiv RS, NSRS izvela napad na Dejtonski sporazum”.

“Ukoliko gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS.

Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpska biće uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Daytonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja”, poručili su jučer iz Ambasade SAD.