Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

atak na ustav

Američka ambasada: Narodna skupština RS izvela je bezobziran napad na Dejtonski sporazum

Michael Murphy
FOTO: Twitter /@USEmbassySJJ
Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) danas je izvela bezobziran napad na Daytonski mirovni sporazum i njime uspostavljen Ustav Bosne i Hercegovine. Nikakva politička retorika ili dezinformacije ne mogu promijeniti osnovnu činjenicu jasno navedenu u Članu III (3) Daytonskog ustava da RS mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH. Republika Srpska ne može jednostrano poništiti ovu obavezu, niti može zakonski ignorisati presude Ustavnog suda, poručili su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini nakon današnje odluke NSRS-a.

“Kao što smo i ranije govorili, Srbi su sastavni dio multietničke BiH i imaju ključnu ulogu u kreiranju institucija u zemlji i određivanju njene budućnosti. To je sadržano u Daytonskom mirovnom sporazumu. Ukoliko gospodin Dodik sprečava NSRS da imenuje dvoje sudija u Ustavni sud BiH, onda će Sud donositi odluke bez učešća dvoje sudija imenovanih od strane RS.

Zbog aktivnosti gospodina Dodika, stanovnicima Republike Srpska biće uskraćen glas u jednoj državnoj instituciji predviđenoj Daytonskim mirovnim sporazumom. To je besmisleno i neodgovorno, ali je svakako u skladu sa ostalim nastojanjima gospodina Dodika da građane Republike Srpske liši osnovnih prava koja se odnose na slobodu medija, govora i okupljanja.

Bez sumnje će gospodin Dodik ponoviti svoje banalne i pogrešne tvrdnje da su Ustavni sud i njegove odluke neligitimne, anti-srpske, ili protiv Republike Srpske jer u Sudu nema dvojice sudija imenovanih od strane RS. To je očigledno licemjerno imajući u vidu njegovo odbijanje da odobri imenovanja. U tom kontekstu, ako su nečije aktivnosti protiv Republike Srpske ili protiv Srba, onda su to aktivnosti gospodina Dodika. Rukovodstvo NSRS suodgovorno je jer je omogućilo neustavne i anti-Daytonske napade gospodina Dodika na Ustavni sud BiH.

Sjedinjene Države snažno podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karater Bosne i Hercegovine i nastaviće insistirati na odgovornosti pojedinaca koji poduzimaju aktivnosti suprotne Daytonskom sporazumu”, zaključili su iz Američke ambasade.