Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodna skupština

NSRS usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Zakon je usvojen na osmoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, po hitnom postupku, sa 56 glasova. Prihvaćen je amandman Kluba poslanika SDS-a

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su na današnjoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji predviđa da se odluke najviše sudske instance neće primijenjivati na području entiteta, piše Detektor.

Podršku Zakonu dalo je 56 od 65 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, a nije bilo ni uzdržanih.

U zakonu koji ima samo četiri člana navodi se da će se on primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske sve dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, te da se lica koja su dužna da postupaju po odredbama ovog Zakona izuzimaju od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom BiH.

Ovaj zakon je prije nekoliko dana najavio predsjednik entiteta i SNSD-a Milorad Dodik, nakon što je Ustavni sud na sjednici koju je održao 19. juna izmijenio Pravilnik o radu, odnosno izmijenio član koji propisuje da se sjednica Ustavnog suda u plenarnom sazivu kojoj ne prisustvuju najmanje troje sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske odgađa, s tim da će se u slučaju ponavljanja iste situacije bez opravdanih razloga naredna sjednica održati.

Vladajuća koalicija je protekle sedmice dala ultimatum Ustavnom sudu da tu odluku stave van snage do petka 23. juna, te zadužila Vladu Republike Srpske da pripremi zakon koji se danas našao pred poslanicima.

Tokom uvodne riječi Dodik je Ustavni sud BiH nazvao “inkvizicijskim” te ovaj Sud optužio da je u više navrata prekršio Ustav, na što prema Dodikovom mišljenju nema pravo.

„Taj Ustavni sud je u svom sastavu imao dvojicu Srba, koje je birala ova Skupština, a koji su više bili kao popuna i dokaz da to nešto funkcioniše, a bili su isključeni iz sistema odlučivanja, putem pravila koje je donosio Sud svojstveno sebi i ciljevima koje su ostvarili, promovišući centralističku politiku bošnjačke političke elite“, naveo je Dodik tokom obraćanja poslanicima.

On se tokom svog govora najviše bavio pitanjima odluka Ustavnog suda o državnoj imovini, odonsu sa OHR-om, te najavio da je nakon donošenja Zakona sljedeća mjera koja treba biti usvojena zabrana rada SIPA-e i djelovanja Tužilaštva BiH i Suda BiH na teritoriji Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, lica koja ne budu poštovala Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH suočiće se sa kaznama.

„Vidio sam ovdje zaključak da će se donijeti izmjena Krivičnog zakona u kojem će se predvidjeti jedna godina zatvora bez olakšavajućih okolnosti za svakog onog ko prekrši ovaj zakon“, rekao je Dodik, te naveo da njegova stranka traži da se donese Zakon o Ustavnom sudu koji predviđa sastav suda bez stranih sudija.

U višečasovnoj raspravi, predstavnici opozicije rekli su da vlasti Republike Srpske nisu realizovale nijedan od prethodnih zakona i odluka koje su donosili u prethodnoj deceniji, a koji se tiču odnosa perma Ustavnom sudu, kancelariji OHR-a ili Sudu i Tužilaštvu BiH, ali da će Zakon vjerovatno biti blokiran u drugim institucijama.

„Nema sumnje, ovaj zakon će otići na Ustavni sud jer sam ubijeđen da će neko od klubova u Vijeću naroda, naravno sa intencijom da će to biti Bošnjaci, potegnuti vitalni interes i staviti veto i Ustavni sud će o ovom zakonu raspravljati. O ovom zakonu koji danas donosimo u konačnici će raspravljati i Ustavni sud BiH“, izjavio je Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a.

On je rekao da ukoliko Ustavni sud proglasi zakon neustavnim, sav današnji rad i rasprava su uzaludni, te je napomenuo da je SNSD imenovao svoje kadrove u sve institucije BiH za koje kažu da su neustavne i nezakonite.

Samostalni poslanik Ramiz Salkić je odgovarajući na optužbe da su dvoje članova Ustavnog suda bivši visoki zvaničnici SDA rekao da se sjeća i situacije “kada je bivši sudija Krstan Simić poslao pismo Miloradu Dodiku u kojem ga je nazivao šefom”, a spomenuo je i slučaj predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske.

„Ja bih podsjetio na Ustavni sud RS-a, gdje sjedi kao predsjednik Ustavnog suda čovjek iz SNSD-a koji je bio potpredsjednik Vlade ovog entiteta“, naveo je Salkić i pozvao Tužilaštvo da reaguje.

„Koristim ovu govornoci da pozovem Tužilaštvo BiH i nadležne agencije da poduzmu korake protiv onih koji svjesno idu na rušenje ustavnog poretka BiH, ugrožavajući time mir i stabilnost“, zaključio je Salkić.

Uz Zakon su usvojen je i set zaključaka koje su predložile stranke vladajuće koalicije, a predviđeno je da Zakon stupi na snagu drugi dan od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Sjednici su prisustvovali i predstavnici kancelarije Evropske unije.

Prema Ustavu BiH presude Ustavnog suda su obavezujuće.