Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predmet "diploma"

Agencija OSA na zahtjev Suda BiH predala dosje Osmana Mehmedagića

osman-mehmedagić-osmica

Iz OSA-e je saopšteno kako je pripadnicima MUP-a KS-a predat personalni dosje generalnog direktora ove institucije Osmana Mehmedagića

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH (FBiH), pretresli su prostorije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

Pretres je obavljen po nalogu Suda BiH, a u sklopu predmeta “Diploma” zbog kojeg je nedavno uhapšen i Denis Prcić, vlasnik Američkog univerziteta u BiH

Iz OSA-e je saopšteno kako je pripadnicima MUP-a KS-a predat personalni dosje generalnog direktora ove institucije Osmana Mehmedagića.

“Predmetni dosje je predat ovlaštenim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo i isti će biti predati Sudu Bosne i Hercegovine koji je, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka”, stoji u saopštenju OSA-e.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužitelje je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

On se tereti sa zlupotrebu položaja ili ovlaštenja, pomoć učiniocu krivičnog djela, krivotvorenje službene isprave.

Mjera pritvora određena je i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njenom suprugu Emiru Mujkanoviću, Sud BiH je odredio mjere zabrane.

Prcić i supružnici Mujkanović su uhapšeni 18. juna, nakon cjelodnevnih pretresa u Američkom univerzitetu u Tuzli, u okviru predmeta “Diploma”.

U Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, postoji predmet koji se odnosi na provjeru poslovanja Američkog univerziteta, a provjere o navodima su u toku.