Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog lošeg zakona o policiji

Američka ambasada prekinula saradnju sa Zeničko-dobojskim kantonom!

Novimenovani americki veleposlanik u BiH, Eric Nelson obratio se medijima

Nelson je pismo uputio Mirnesu Bašiću, premijeru, te Ćazimu Huskiću, predsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona

Nakon što je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima te time smanjila nezavisnost policije, američki ambasador u BiH Eric Nelson uputio je pismo zeničko-dobojskim vlastima u vezi s trenutnom suspenzijom Memoranduma o razumijevanju s Vladom Zeničko-dobojskog kantona.

A. DUČIĆ

Nelson je pismo uputio Mirnesu Bašiću, premijeru, te Ćazimu Huskiću, predsjednik Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Prenosimo ga u cijelosti:

-Američka ambasada odlučila je odmah suspendirati svoj Memorandum o razumijevanju s vladom Zeničko-dobojskog kantona. Memorandumom je predviđena saradnja u borbi protiv korupcije putem našeg Višeg programa za borbu protiv korupcije. Nedavno usvajanje izmjena i dopuna Zakona o unutarnjim poslovima s ciljem smanjenja neovisnosti policije, transparentnog dobrog upravljanja, pravne sigurnosti i vladavine zakona, navelo je Američku ambasadu da zaključi da Vlada Zeničko-dobojskog kantona neće biti pouzdan partner u borbi korupcije.

I dalje smo posvećeni promicanju demokratije, transparentnosti, odgovornosti i demokratskog upravljanja u Bosni i Hercegovini i širom zapadnog Balkana, u skladu sa standardima koje zemlje regije moraju ispuniti kako bi osigurale svoje ciljeve napredovanja na evropskom putu.

Kao demonstraciju ove posvećenosti, predsjednik Biden potpisao je novi izvršni nalog kojim se proširuju kriteriji za određivanje sankcija kako bi se odgovorilo na trenutne izazove poput korupcije i drugih radnji koje ometaju ključne institucije i međunarodne sporazume, uključujući nove sporazume i institucije- zaključeno je u pismu ambasadora Nelsona.