Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

raste gnjev

U Kanadi srušene statue kraljica Victorije i Elizabeth II zbog dječijih grobnica

Najmanje 150.000 domorodačke djece odvedeno je iz svojih porodica kako bi prisustvovali školskim časovima tokom stoljeća u okviru kampanje vlade da prisilno asimilira tu djecu u kanadsko društvo

Statue kraljice Victorie i kraljice Elizabeth II srušene su u Kanadi, u jeku rastućeg gnjeva javnosti zbog otkrića neoznačenih grobova u koji su položena tijela djece iz reda domorodačkog naroda.

Grupa koja se okupila pred parlamentom Manitobe u Winnipegu srušila je statuu Victorie na Dan Kanade – praznika koji se obilježava 1. jula i koji slavi kanadsku konfederaciju.

Članovi grupe, koji su nosili narandžaste majice kako bi odali počast domorodačkoj djeci poslanoj u zloglasne rezidentne škole, pokrili su statuu i postolje crvenim otiscima prstiju u ostavili su parolu na kojoj je pisalo „I mi smo bili djeca. Odvedite ih kući“.

Manja statua kraljice Elizabeth također je oborena na istočnoj strani dvorišta pred zgradom parlamenta. Obje kraljice smatraju se predstavnicama kolonijalne istorije svoje zemlje.

Najmanje 150.000 domorodačke djece odvedeno je iz svojih porodica kako bi prisustvovali školskim časovima tokom stoljeća u okviru kampanje vlade da prisilno asimilira tu djecu u kanadsko društvo, pišu u četvrtak novine The Guardian.