Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agenti SAD su stigli i kreću na teroriste u BiH

BiH

terorizam

Sjedinjene Američke Države će nastaviti zajedno s BiH jačati kapacitete za borbu protiv terorizma što znači jačanje sigurnosnih agencija i razmjenu obavještajnih podataka.

Kako piše Dnevni list, u pozadini ovog stava službenog Washingtona saopštenpg prošle sedmice, stoji konkretna operacija SAD-a – slanje u BiH iskusnih američkih obavještajaca specijaliziranih za borbu protiv terorizma i otkrivanje potencijalnih terorista. Naši izvori kažu da je jedna manja grupa agenata iz SAD-a već stigla i da će do kraja mjeseca doći još njih kako bi do kraja bio kompletiran cijeli tim.

Saznaje se da će cjelokupan rad bh. Operativne grupa za borbu protiv terorizma biti pod kontrolom američkih obavještajaca koji će sudjelovati u prikupljanju podataka o potencijalnim terorističkim prijetnjama i teroristima i njihovom lociranju uz pružanje svake vrste logističke i stručne pomoći. U njoj će biti predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija i Tužiteljstva BiH

Američki agenti radit će u okviru bh. Operativne grupe za borbu protiv terorizma koju će Udarna grupa za borbu protiv terorizma definitivno uspostaviti u idućih desetak dana. Njen zadatak bit će prikupljanje obavještajnih informacija i lociranje potencijalnih terorista u našoj zemlji.

Prema ranije saopštenim podacima, u BiH ima oko 3.000 potencijalnih terorista, takozvanih spavača koji samo čekaju nalog da krenu u terorističke akcije.

Prema nekim, istina nepotvrđenim, informacijama uspostava Operativne grupe za borbu protiv terorizma u kojoj ključno mjesto i ulogu imaju američki agenti, dogovoreno je prošle sedmice na tajnom sastanku u Sarajevu koji je organizirala Maureen Cormack, ambasadorica SAD u BiH.

Inače, ona je jako upućena u detalje američke i globalne borbe protiv terorizma, uostalom na dužnost u Sarajevo došla je iz Washingtona s visoke pozicije u Uredu specijalnog izaslanika predsjednika Baracka Obame za globalnu koaliciju u borbi protiv Islamske države (ISIL).

Saznaje se da će cjelokupan rad bh. Operativne grupa za borbu protiv terorizma biti pod kontrolom američkih obavještajaca koji će sudjelovati u prikupljanju podataka o potencijalnim terorističkim prijetnjama i teroristima i njihovom lociranju uz pružanje svake vrste logističke i stručne pomoći. U njoj će biti predstavnici svih policijskih i sigurnosnih agencija i Tužiteljstva BiH.

Operativnu grupu formira bh. Udarna grupa za borbu protiv terorizma koja je prošlog tjedna održala sastanak koji je sazvao i vodio Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara. Zanimljivo je da je Udarnu grupu još 2004. godine formiralo tadašnje Vijeće ministara i precizirano je da radi pod vodstvom Tužiteljstva BiH i nadzorom Ministarstva sigurnosti BiH.

U okviru ovog Ministarstva postoji i Odsjek za borbu protiv terorizma. Udarna grupa nije proteklih godina bila vidljiva iako je bilo terorističkih akcija u BiH i tek prošle sedmice se aktivirala u punom kapacitetu, očigledno zbog globalne akcije u borbi protiv terorizma i ozbiljne opasnosti koja prijeti BiH od terorista koji djeluju u sastavu i po nalozima Islamske države.

Ovo pogotovo zbog otvorenih i javnih prijetnji koje je ISIL uputio BiH nakon nedavne terorističke akcije u Parizu i nakon što je terorista Enes Omeragić u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH.

[yuzo_related]

U julu ove godine bh. vlasti usvojile su Strategiju borbe protiv terorizma za razdoblje 2015. – 2020., još nedostaje Akcijski plan za njeno provođenje i najavljeno je da će biti usvojen u idućih nekoliko dana čime će se institucionalizirati borba protiv terorizma.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH najavio je da će Operativna grupa biti svojevrsni servis svim tužiteljstvima i da će uspostaviti jedinstvenu bazu personalnih i drugih podataka o svim potencijalnim teroristima u našoj zemlji.

Prema grubim podacima, u Siriji i na drugim inozemnim ratištima za Islamsku državu ovog trenutka bori se više od 300 državljana BiH. Koliko se terorista s bh. državljanstvom vratilo u BiH sa sirijskog, iračkog i drugih ratišta, nema preciznog podatka.

Neke procjene kažu da se radi o oko 60 ljudi, a prema službenim podacima za oko 60 osoba u BiH se sumnja da su povezane s terorističkim organizacijama i o njima se vode istrage.