Predsjednik MRMKS-a

Agius: Znamo imena onih koji su činili genocid 1995, odgovornost ne može biti na narodu

agius

“Savim je očigledno koliko je nečasno i bestidno dalje podrivati bolnu istinu. Ova zlonamjerna taktika je obmana. Ne dajte da vas prevare oni na vlasti da ako priznate da je bilo zločina preuzimate zajedničku odgovornost. Odgovornost za zločine 1995. leži na ramenima učinilaca kao i onih koji su ih podsticali i vodili. Njihova imena znamo, vaša dužnost je da se sjećate”, kazao je Agius

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma (MRMKS)u videoporuci obratio se preživjelim porodicama, majkama Srebrenice, udruženjima žrtava ističući da iako je pandemija promijenila način na koji se obilježava genocid nije promijenila našu odlučnost da se zajednički sjećamo.

“Svjedoci smo oživljavanje demona negiranja genocida. Vi žrtve znate bolje od sviju kakva je borba za istinu. Negiranje genocida je dvije decenije postao omiljeno sredstvo onih koji se dijele na njih i na nas. Duboko me potresa negiranje zločina, odbacivanje činjenica. Vrijeme neće promijeniti ove činjenice. Nijedan sukob u novijoj historiji nije bolje dokumentovan nego ovaj.

Savim je očigledno koliko je nečasno i bestidno dalje podrivati bolnu istinu. Ova zlonamjerna taktika je obmana. Ne dajte da vas prevare oni na vlasti da ako priznate da je bilo zločina preuzimate zajedničku odgovornost. Odgovornost za zločine 1995. leži na ramenima učinilaca kao i onih koji su ih podsticali i vodili. Njihova imena znamo, vaša dužnost je da se sjećate”, kazao je Agius.