BiH

američki ambasador

Nelson: Politički lideri da se suzdrže od otvaranja rana iz prošlosti zapaljivom retorikom

11/07/2021

Istakao je da sudske presude za one koji su počinili genocid potcrtavaju individualnu odgovornost i za nadati se da će donijeti osjećaj pravde porodicama žrtava

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson izjavio je u video-poruci koja je danas prikazana na komemoraciji u Srebrenici da zločini i presude nisu ogledalo cijelog naroda.

Istakao je da sudske presude za one koji su počinili genocid potcrtavaju individualnu odgovornost i za nadati se da će donijeti osjećaj pravde porodicama žrtava.

On se uime američkog naroda pridružio svima koji u BiH oplakuju više od 8.000 žrtava ubijenih u tom gradu 1995. i dodao da je poricanje genocida u Srebrenici ili slavljenje takvih dijela neprihvatljivo i podriva međusobno povjerenje potrebno za stabilnu, prosperitetnu i mirnu budućnost.

– SAD poziva sve političke lidere da se suzdrže od otvaranja rana iz prošlosti zapaljivom retorikom koja unosi podjele, kao i od iskorištavanja i manipulisanja ostavštinom ratova iz 90-ih godina. Istinsko liderstvo zahtijeva hitne i konkretne poteze na promociji pomirenja uz saosjećanje i dostojanstvo te zajedničko ulaganje i rad na zajedničkoj budućnosti za sve narode u BiH – poručio je Nelson.

Dodao je da njegova zemlja ostaje nepokolebljiva u svojoj podršci svima koji su voljni da rade u duhu pomirenja i fokusirani su na stavaranje prilika za prosperitet za sve građane.

– Žrtve genocida u Srebrenici, preživjeli, porodice kao i novi naraštaji zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost. Fokusiranjem na povjerenje i izgradnju prosperitetne budućnosti možemo osigurati da se tragični događaji iz prošlosti ne ponove – naglasio je Nelson.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.