ukop žrtava genocida

Brojne delegacije: Evo ko je sve stigao na komemoraciju u Potočare

dolazak-potocari

Komemoraciji će prisustvovati i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH koji se upisuju u knjigu žalosti

Na komemoraciju žrtvama srebreničkog genocida u Potočare stigla je brojnija delegacija iz Crne Gore nego ranijih godina čiji je parlament u junu usvojio rezoluciju o priznavanju i osudi genocida u Srebrenici. Stigao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović koji se upisao u knjigu žalosti.

Na komemoraciju su došli i predstavnici Parlamenta Crne Gore, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, predstavnici crnogorske pravoslane crkve.

Komemoraciji će prisustvovati i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH koji se upisuju u knjigu žalosti.

Stigli su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, Parlamenta BiH, Vijeća ministara BiH, Vlade FBiH, Vlade KS na čelu sa premijerom Edinom Fortom, Skupštine KS, predsjednici i potpredsjednici političkih stranaka Fahrudin Radončić (SBB), Vojin Mijatović (SDP BiH), Elmedin Konaković (NIP), predsjednik SDA Bakir Izetbegović, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, brojni ambasadori i članovi diplomatskog kora u BiH, guverner Centralne banke BiH Senad Softić.

Iz Srbije su stigli Nenad Čanak, lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Čedomir Jovanović, predsjednik LDP-a.

Jovanović je kazao da je dolazak u Srebrenicu nakon tolikih godina je sramota.

“Ne možete da govorote o Jasenovcu a da ćutite o Srebrenici, da govorite o Vukovaru a da ćutite o Srebrenici. Sa svim tim strašnim što je prati, Srebrenica je i simbol mira i ona ga čuva. Ja ovdje dolazim, ne samo što pokušavam da kupim mir za sebe i za svoju savjest, nismo mi svi kao Karadžić i Mladić, moj dolazak ovdje je velika inspiracija”, kazao je Jovanović.

Izetbegović je pozvao Valentina Inzka da nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u narednih dvadesetak dana dok ne ode iz BiH.