Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

alarmantno u USK

Agonija zbog poplava: “Ljudi se iseljavaju. Do FUCZ-a ne možemo nikako doći”

Foto: Screenshot/FTV
Poplave u USK

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas će obići područja ugrožena poplavama u Unsko-sanskom kantonu

Kiša ne prestaje padati. Kritično stanje je u svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona. U Bosanskoj Krupi potopljeno je više od četiri stotine objekata. U Sanskom Mostu problem prave podzemne vode. Bihaćki Kralji i Pokoj su pod vodom, javlja Federalna.ba.

Građani Unsko-sanskog kantona se već tri dana bore sa poplavama. Iza njih su neprospavane noći, a situaciju im ne olakšava ni prognoza vremena za naredne dane. Građani su u pripravnosti, a nadležni pozivaju na odgovornost.

“Do FUCZ se ne može doći”

„Saradnju imamo i sa Sanskim Mostom, Bihaćem, Cazinom, sa federalnim premijerom, federalnim ministrom, kantonalnim, sa svima, ustvari, osim sa Federalnom upravom civilne zaštite. Do njih jedino ne možemo doći nikako“, kaže gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP).

Prekinuta putna komunikacija, nestanak struje i oglašavanje sirena za uzbunu – živi se u neizvjesnosti i strahu. Na procjenu štete se još ni ne pomišlja. Bitno je samo, kako kažu građani, da se agonija konačno završi.

„Da nisam stavio vreće, voda bi bila u kući. U kući je sve dignuto – šta ću… Komšija je jedan iselio, drugi isto“.

„Dolje, ljetna kuhinja – sve nam je poplavljeno. Ja bez ovih čizama ne mogu u kuću, a supruga i ne izlazi“.

„Jutros sam mogao u cipelama ovuda proći. Zove žena kući, ne zna šta će, voda opet raste velikom brzinom. Mene to strese. Nije lako“.

Građani ugroženi

Ugroženost građana i potopljeni stambeni objekti bili su povod za zasjedanje Vlade Unsko-sanskog kanton, što je rezultiralo i proglašenjem stanja prirodne nesreće na nivou kantona.

„Na ovaj način smo na neki način pomogli lokalnim zajednicama jer ćemo dio tereta preuzeti na nivo kantona“, kazao je Dževad Livaković, direktor Uprave civilne zaštite USK-a.

Iako su im kapaciteti ograničeni, službe zaštite u konstantnoj su koordinaciji i jedni su drugima najveća podrška i ispomoć. Vodostaj rijeka je za sada u blagom padu. Uprkos tome, nastavak padavina se očekuje u večernjim satima, što bi građanima moglo produbiti agoniju.

Stiže Nikšić

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas će obići područja ugrožena poplavama u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Planiran je obilazak najugroženijih područja u općinama Ključ i Sanski Most, te u gradovima Bihać i Bosanska Krupa.

Uzimajući u obzir situaciju na terenu, okvirni termini obilaska su: 13.00 sati Ključ, 14.30 Sanski Most, te 15.30 Bihać i 17.30 sati Bosanska Krupa, najavljeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.
federalna.ba