Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FHMZ

Prognoza za naredne dane nije obećavajuća, evo kada stiže stabilizacija

Foto: Branka Soldo/FENA
Poplave u HNK

I narednih dana nestabilno vrijeme s kišom

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno i hladnije vrijeme, povremeno sa kišom, a lokalno su mogući pljuskovi.

Uveče će biti pretežno oblačno i uglavnom bez padavina, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Minimalna temperatura vazduha od 14, a maksimalna od 11 do 16, na jugu do 22, u višim predjelima od devet stepeni.

Puhat će slab vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Prognoza za naredna tri dana

U petak će u Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjerena naoblaka. Slabija kratkotrajna kiša je moguća u sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20°C, na jugu zemlje od 21 do 25°C.

U subotu u Bosni i Hercegovini djelimično vedro. U drugom dijelu dana lokalni pljuskovi i slaba grmljavina se prognoziraju na području Krajine, jugozapadu Bosne, u centralnim područjima i Hercegovini. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C.

U nedjelju umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana širom zemlje se očekuju lokalni pljuskovi i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C, na jugu zemlje do 26°C.

Prognoza Nedima Sladića

Prema trenutnim pokazateljima, krajem ove radne sedmice moglo bi doći do poboljšanja vremenskih prilika, ali kratkotrajno, rekao je za Fokus.ba meteorolog Nedim Sladić.

– Postoje uvjeti za jačanje vazdušnog pritiska sa sjeverozapada pa bi trebalo biti više sunčanih intervala. Međutim, postojeće tropske cirkulacije koje dolaze sa Atlantika indirektno se odražavaju na vremenske prilike ne samo u Evropi, nego i u BiH. Zbog toga je u trenucima jako teško očekivati stabilizaciju sve do početka juna, ali svakako treba istaknuti da će biti sve više sunca i da će temperature biti u granicama prosjeka – prognozira Sladić.