Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ahmet Šantić: Odluka o raspisivanju lokalnih izbora u BiH 4. maja

ahmet šantić

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine na sjednici u srijedu, 4. maja tačno u podne donijet će odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, planiranih za nedjelju, 2. oktobra, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.

“Nema nikakvih razloga da odluka ne bude donesena onako kako smo planirali, 4. maja. Na sjednici toga dana osim odluke o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH uobičajena procedura je da donesemo, i to ćemo i učiniti, set odluka koje prate tu odluku, a odnose se na diplomatsko-konzularna predstavništva BiH gdje će se eventualno vršiti glasanje. Radi se o odluci koja je uslovnog karaktera, jer organizovanje glasanja u diplomatsko-konzularnom predstavništvu BiH u inostranstvu zavisi od broja prijavljenih birača. Tu je još nekoliko odluka kao što je ona o nazivima osnovnih izbornih jedinica i broju upisanih birača, kao i temeljna odluka koja govori o redoslijedu aktivnosti koje prati izborni period. Veoma važne odluke su i Pravilnik o vođenju centralnog biračkog spiska, odnosno odluka o zaključivanju Centralnog biračkog spiska”, naveo je Šantić.

– Glasanje u DKP-ima i biračkom spisku –

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH naglasio je kako se odluka o glasanju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u inostranstvu svaki puta donosi u dogovoru s Ministarstvom vanjskih poslova BiH.

“Utvrđuje se uobičajena kvota prvenstveno u evropskim državama gdje bi se trebalo izvršiti glasanje. Međutim, sve zavisi od broja predviđenih, odnosno registrovanih birača. Ukoliko ima više od 50 upisanih birača smatramo da je opravdano da se glasanje i vrši u tim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH. Za sada imamo u planu desetak diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH prvenstveno u Evropi, kao što su Njemačka, Austrija, i uobičajeno države u okruženju. Ako budu ispunjeni uslovi, odnosno prijavi se dovoljan broj birača za glasanje u njima će ono i biti organizovano na dan izbora, 2. oktobra”, rekao je Šantić.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH naveo je kako će se Centralni birački spisak za lokalne izbore u BiH zaključiti tačno u ponoć, sa 3. na 4. maj, te da će tada biti poznat broj birača koji će na lokalnim izborima 2. oktobra glasati na izborima.

“Za prošle, opće izbore 2014. godine, mi smo imali zbirnu brojku za nivo čitave Bosne i Hercegovine. Sada, pošto se radi o lokalnim izborima, ti birači su raspoređeni po osnovnim izbornim jedinicama. Tako da kompletan podatak u ovom trenutku ne možemo dati s obzirom da će se praktično Centralni birački spisak zaključiti u ponoć sa 3. na 4. maj. Tako da može doći do određenih odstupanja u ovih sedam osam dana. Određene osobe mogu u međuvremenu biti upisane u birački spiska, a neke mogu iz poznatih razloga, van biračkog spiska zbog prirodnog stanja – odlazaka, smrti… Tako da ćemo tada 4. maja imati pravo stanje pa ćemo u odluci znati pravi broj birača. No, očekujemo da nekih velikih pomjeranja neće biti u odnosu na ono što sada imamo”, istakao je Šantić.

– Posljednji dani za usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH –

On nije mogao odgovoriti da li će do 4. maja, kada je posljednji rok, Parlamentarna skupština BiH stići usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH čije je razmatranje, bar onog dijela koji je utvrdila Interresorna radna grupa i to u formi principa (prvo čitanje) planirano na sjednicama Predstavničkog i Doma naroda PS BiH za sutra.

“Teško je odgovoriti da li će izmjene i dopune Izbornog zakona BIH biti usvojene. I mi ćemo sutra biti u Parlamentarnoj skupštini BiH, članovi Centralne izborne komisije, a prije svega oni koji su ujedno bili i članovi Interresorne radne grupe. Svima nam je poznato da je čitav set prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u proceduri u Parlamentarnoj skupštini BiH. Zaista ne bi volio prejudicirati kako će se to sve završiti. Ohrabrujem i pozivam parlamentarce da iskažu visok stepen odgovornosti i pokušaju da iznađu rješenja bar za prijedlog Interresorne radne grupe, a naravno da bi prije svega bio zadovoljan ako bi se našlo rješenje za Mostar. Onda bi imali kompletirane izbore za sve jedinice lokalne uprave u BiH”, istakao je Šantić.

Naime, ukoliko Parlamentarna skupština BiH do 4. maja ne usvoji izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojim bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda BiH iz 2011. godine kojom su suspendovane pojedine odredbe Statuta Grada Mostara Centralna izborna komisija BiH neće biti u mogućnosti da u odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH uvrsti i Grad Mostar.

Zbog izostanka političkog dogovora oko izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, odnosno usaglašavanja spornih odredbi Statuta Grada Mostara u gradu na Neretvi nije bilo lokalnih izbora 2012. godine. Trenutno su u opticaju čak tri prijedloga rješenja o statusu Grada Mostara koji se razlikuju u suštini. Rješenja su ponudili SDA-SBB, svoj prijedlog ima i SDP-DF, te stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

“Centralna izborna komisija BiH provodi zakon kojeg donosi Parlamentarna skupština BiH. Da li će ona usvojiti do 4. maja izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, i kakve će izmjene biti, odnosno da li će u njima biti i rješenja za Grad Mostar ovisi od parlamentaraca. Volio bi da se to do tada učini. Ako se do tada ne učini, ne znam kakvo će poslije biti raspoloženje zastupnika u tom smislu. Ja ih pozivam da to do 4. maja urade. Poslije da li će biti i u kom pravcu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se odnose na Grad Mostar, ne znam. Vjerovatno bi tada, u tim odredbama bilo sve regulisano kako i kada bi se održali izbori za Grad Mostar, odnosno takva rješenja bi sadržavala i obaveze koje ima CIK BiH ako bi do toga došlo da se naknadno donosi odluka za Grad Mostar. Ne znam kako će se odrediti Parlamentarna skupština BiH prema tome”, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency Ahmet Šantić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH.