Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Norveška vlada: Zatvorski uvjeti u kojima boravi Breivik nisu nehumani

breivik nacisticki pozdrav

Vlada Norveške ne slaže se s sudskom presudom prema kojoj zatvorski uvjeti masovnog ubice Andersa Behringa Breivika krše njegova ljudska prava, poručivši da će se žaliti na pomenutu presudu, javlja Anadolu Agency (AA).

Norveški ministar pravosuđa Anders Anundsen je u utorak potvrdio da će se Vlada žaliti na sudsku presudu protiv Breivika.

Inače, sud u Oslu je 20. aprila ove godine donio presudu po kojoj su Breiviku, koji je u napadima 2011. godine ubio 77 osoba, prekršena ljudska prava jer boravi u samici.

“Od ureda glavnoga državnog tužioca zatražio sam da uloži žalbu na tu presudu. Zatvorski uvjeti u kojima boravi Breivik, po mišljenju države nisu nehumani i degradirajući”, kazao je Anundsen.

Breivik je presudom sudskom presudom djelimično dobio sudski proces protiv države koji je pokrenuo, naglasivši da je u zatvoru bio žrtva kršenja ljudskih prava.

“Zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana je osnovna vrijednost demokratskog društva. Isto vrijedi za sve… i onda kada se radi o teroristima i ubicama”, navodi se u presudi sutkinje Helen Andeanaes Sekulic.

U presudi se ipak navodi i da norveška država nije prekršila Breivikovo pravo na privatni i porodični život.

Podsjetimo, desničarski ekstremista Breivik je u julu 2011. godine u svom krvavom pohodu ubio na desetine mladih političkih aktivista lijevog centra. Prethodno je u centru Osla aktivirao bombu postavljenu u automobilu i tom prilikom ubio osam osoba.