BiH

sud bih

Ahmet Sjedić, bivši komandant Prve višegradske brigade ARBiH, oslobođen svih optužbi

16/07/2019

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo i Goražde

Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je nekadašnjeg komandanta Prve višegradske brigade Armije Republike BiH (ARBiH) Ahmeta Sejdića krivice za nečovječno postupanje prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti u Rudom i Goraždu.

Sejdića je nepravosnažnom presudom oslobođen krivice po 11 tačaka za nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti, kao i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), u periodu od jula 1992. do februara 1993. godine, javlja BIRN BiH.

– Izvedeni dokazi nisu imali dovoljnu snagu da idu na štetu optuženog, odnosno da se optuženi proglasi krivim – kazala je predsjedavajuća sutkinja Mira Smajlović.

Sejdića je Tužilaštvo BiH optužilo 2016. godine za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo i Goražde.

Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo osuđujuću presudu, dok se odbrana tome usprotivila.

Sejdić je u kratkom obraćanju Sudu, tokom izlaganja završih riječi odbrane prije dvije sedmice kazao da se u odbranu Višegrada uključio kao patriota i rezervni oficir i da se njemu sudi za radnje koje nije počinio niti zna ko ih je počinio.

– Nikad nisam naredio, počinio i izvršio ono što mi je stavljeno na teret, a jesam se časno borio – istakao je Sejdić i dodao da saosjeća sa svim žrtvama i da očekuje pravednu presudu, s vjerom u pravdu i istinu.

Sejdiću se sudilo se skoro pune tri godine. Uhapšen je u svom stanu u Sarajevu, po naredbi Tužilaštva BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.