Ahmetović: Vjericu Radetu proglasiti “personom non grata”

BiH

vjerica-radeta-aa

Član Predsjedništva Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović smatra da bi Predsjedništvo BiH trebalo proglasiti “personom non grata” potpredsjednicu Skupštine Srbije Vjericu Radetu zbog “ne samo nepriznavanja genocida u Srebrenici, već i što u svojim izjavama vrijeđa žrtve genocida i njihove porodice”.

Jedna od posljednjih je ta da je Hatidža Mehmedović “čisto zlo”.

– Hatidža Mehmedović, koja je preminula u julu, prvo je bila majka i supruga, a preko Udruženja “Majki Srebrenice” i borac za istinu o genocidu u Srebrenici. Ne mogu da shvatim koje “zlo” spopada drugu osobu da majku koja je sahranila dva sina i muža i riječima se borila protiv svakodnevne nepravde nazove “zlom”? I s kojim pravom? Kao predsjednik Memorijalnog centra u Potočarima, osam godina sam sarađivao s njom te bio svjedok da nikada nije generalizovala zločine. Tražila je samo pravdu, istinu i kaznu za pojedince koji su pobili najmanje osam i po hiljada ljudi u julu 1995. godine, što su međunarodni sudovi okategorisali kao genocid – navodi Ahmetović.

Dodaje da “vlasti u BiH nisu uradile ništa, nakon brutalnog vrijeđanja Mehmedovićeve, dan nakon njene smrti, dok su brže reagovali predstavnici opozicije i liberalnih stranaka koji su u Skupštini Srbije tražili Radetinu smjenu i koja će se naći na dnevnom redu”.

Ako srpske vlasti ne smjene Radetu, novo Predsjedništvo BiH ili ovo koje je na odlasku trebalo bi je proglasiti ‘personom non grata’, naveo je Ahmetović u saopćenju i dodao kako Srbija podhitno treba da se oslobodi ratne prošlosti, ako misli da ide u evropsku budućnost .