Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ahmić: Demobilisani borci jedina kategorija koja nema svoj zakon

BiH

tk-boracko_udruzenje

Položaj boračke populacije danas, 25 godina nakon referenduma nije ništa bolji nego prije dvije decenije, izjavio je na pres-konferenciji Koordinacije boračkih udruženja Grada Tuzla u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine predsjednik te koordinacije Mirza Ahmić.

Istaknuo je da su demobilizirani borci jedina kategorija koja nema svoj zakon.

-Ne možemo biti zadovoljni, jer demobilisani borci nemaju svoj zakon. Mi radimo na tome posljednjih 5-6 godina, ali nisam optimist o pitanju donošenja zakona o demobilisanim borcima, kaže Ahmić.

Po njegovim riječima na području Grada Tuzla je oko 3.500 demobiliziranih boraca, što, kako kaže, govori o tome kako oni žive, napomenuvši da najčešće ako je borac nezaposlen i članovi njegove porodice su nezaposleni.

Povodom ovog praznika uručena je zlatna plaketa pomoćnici gradonačelnika Tuzle za boračko-invalidsku zaštitu Admiri Atić -Tupković za doprinos u radu Koordinacije.

Ahmić je istaknuo njenu istrajnu borbu za demobilizirane borce, te pohvalio saradnju sa Službom za boračko-invalidsku zaštitu Grada Tuzla, na čijem je ona čelu.

– Zahvalana sam i počastvovana, ovo je velika čast, ali i odgovornost, kazala je pomoćnica gradonačelnika Grada Tuzla za boračko- invalidsku zaštitu Admira Atić- Tupković, poručivši da je iznimno važno da se obilježava 1. mart, Dan nezavisnosti, „najznačajniji dan za našu domovinu“.