Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odluka VSTV-a

Aidu Durić Hrvačić “žestoko” kaznili, četiri plate će joj biti manje za 10 posto

Foto: Birn

Ova odluka objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na sutkinju Durić Hrvačić

Visoko sudsko i tužilačko vijeće odbilo je žalbu sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Aide Durić Hrvačić i potvrdilo odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom joj je izrečena mjera “smanjenje plate od deset posto na period od četiri mjeseca” zbog neopravdanog kašnjenja i propuštanja da riješi predmet koji joj je vraćen sa drugostepenog suda 2014. godine, javlja Detektor.

Kako je na glavnom ročištu u martu ove godine navela disciplinska tužiteljica Emira Zulčić, utvrđeno je da je između 2014. i 2019. počinjen prekršaj koji obuhvata neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili bilo kakvo drugo ponovljeno nepoštivanje dužnosti sudija, dodavši da je ovo drugi disciplinski postupak protiv Durić Hrvačić i da je i ranije odgovarala za isti prekršaj.

Odluka u anonimiziranom obliku

Nakon provedenog prvog postupka, Prvostepena komisija je 15. marta ove godine donijela odluku kojom je Durić Hrvačić proglašena odgovornom te joj je izrečena mjera “javna opomena”, navodi se u odluci koja je objavljena na stranici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).

Ova odluka objavljena je u anonimiziranom obliku, ali na osnovu broja disciplinskog predmeta i činjeničnog opisa Detektor može potvrditi da je riječ o odluci koja se odnosi na sutkinju Durić Hrvačić.

Na ovu odluku žalbu su uložili Ured disciplinskog tužioca i tužena Durić Hrvačić, te je Drugostepena komisija tuženoj izrekla disciplinsku mjeru “smanjenje plate za deset posto na period od četiri mjeseca”. Žalbu tužene Drugostepena komisija je odbila u cijelosti.

Prema konačnoj odluci, nakon žalbe tužene na drugostepenu odluku, VSTV je na sjednici 6. septembra ove godine, pobijanu odluku ispitivao samo u dijelu koji se odnosi na izrečenu disciplinsku mjeru, u granicama istaknutih žalbenih navoda. Kako se navodi, Vijeće nalazi da je Drugostepena komisija pravilno utvrdila sve okolnosti koje su od značaja za određivanje vrste i visine disciplinske mjere, te njihovim pravilnim vrednovanjem dala im odgovarajući značaj.

Konačna odluka VSTV-a

“Drugostepena disciplinska komisija je pravilno utvrdila kako olakšavajuće, tako i otežavajuće okolnosti na strani tužene, i dala im odgovarajući značaj, te joj je izrekla odgovarajuću disciplinsku mjeru uzimajući u obzir sve okolnosti konkretnog slučaja, a koje razloge u cijelosti prihvata i Vijeće kao cjelina”, navodi se u odluci Vijeća.

Tokom prvostepenog postupka, a kako je ranije Detektor pisao, punomoćnik tužene Nedim Muhić se pozivao na zastaru od pet godina po Zakonu o VSTV-u koja je, prema njegovim navodima, nastupila 21. novembra 2017., s obzirom na to da je tužba podnesena 21. novembra 2022. godine, pa se period prije navedenog datuma ne treba uzimati u razmatranje.

U konačnoj odluci Vijeće je navelo da su obje komisije dale adekvatno i potpuno obrazloženje zbog čega nisu prihvatile prigovore u pogledu zastare.