Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ajanović tvrdi da advokat Faruk Balijagić nije uhapšen u Hrvatskoj

faruk-balijagic2

Informaciju da je tuzlanski advokat Faruk Balijagić, za kojim je raspisana međunarodna potjernica zbog sumnje da je između ostalog podstrekivao na ubistvo, uhapšen na području Hrvatske, demantovao je njegov advokat Mirnes Ajanović.

“U svojstvu branitelja Faruka Balijagića, obavještavam javnost da su mediji u BiH dobili neistinitu informaciju da je Balijagić uhapšen u Republici Hrvatskoj. Nakon što sam obaviješten o navodnom hapšenju, kontaktirao sam Faruka Balijagića, koji mi je saopštio da je od strane istražnog sudije Županijskog suda u Rijeci pozvan radi davanja izjave, a nakon što je podnio zahtjev Državnom odvjetništvu i Ministarstvu pravde Republike Hrvatske da mu se po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo sudi u Hrvatskoj.

Faruk Balijagić je pozvan na adresu stana u Rijeci, a koju sam u svojstvu branitelja dostavio Kantonalnom sudu u Sarajevu. Nakon što je Faruk Balijagić saslušan, isti je bez bilo kakvih mjera zabrane i dalje slobodan građanin. Istražni sudija Županijskog suda u Rijeci donio je odluku da se ukine potjernica raspisana u BiH protiv Faruka Balijagića, da se odbije zahtjev za izručenje istog Bosni i Hercegovini, te odluku da će se Balijagiću suditi u Republici Hrvatskoj, članici Evropske unije, a po optužnici Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo. Advokat Faruka Balijagića u Hrvatskoj je Predrag Kovačić, odvjetnik iz Rijeke.

S obzirom da se u BiH pred Kantonalnim sudom u Sarajevu sudi Adi Balijagiću, po istom činjeničnom i dokaznom supstratu kao i Faruku Balijagiću u Republici Hrvatskoj, očito je da će ovaj slučaj biti sudski presedan i ispit za nepristranost rada pravosuđa u BiH, posebno ukoliko se dogodi da presude budu različite”, poručio je Ajanović.

Balijagić je u Hrvatsku otišao početkom aprila ove godine i to nakon što je protiv njega i njegovog sina Ade sarajevsko Tužilaštvo podiglo optužnicu zbog više teških krivičnih djela odnosno podstrekivanje na krivično djelo ubistvo, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine i krivično djelo razbojništva.

Inače, Balijagić, pored bosanskohercegovačkog, ima i hrvatsko državljanstvo, te najvjerovatnije neće biti moguće njegovo izručenje našoj zemlji.