Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ajla i Zlatan Akšamija su doktori nauka u SAD-u koji ostvaruju brojne uspjehe

BiH

Ajla and Zlatan

U inostranstvu danas žive brojne osobe porijeklom iz BiH koje su uspješne u sportu, modi, umjetnosti itd., a oblast o kojoj se možda mnogo ne govori, a u kojoj Bosanci i Hercegovci također bilježe uspjeh jeste nauka.

Tako na američkom Univerzitetu u Massachusettsu (SAD) radi dvoje profesora porijekom iz BiH, bračni par Ajla i Zlatan Akšamija koji su svoje doktorate stekli u SAD-u, a zatim se dodatno usavršavali u ovoj zemlji.

U razgovoru za portal Fokus.ba ovo dvoje stručnjaka predstavilo je svoje uspješne projekte, a nije nedostajalo ni savjeta i preporuka za bh. građane i studente kako da se prijave na neke od značajnijih programa stipendiranja u SAD-u.

“Mislim da naša zemlja ima veoma mnogo jako kreativnih i uspješnih ljudi i voljela bi da postoji bolja mreža među našim stručnjacima u BiH i inostranstvu. Ja bi preporučila Fullbright program, a ima i veoma mnogo specifičnih programa za postdiplomske studije“, kaže Ajla Akšamija na početku razgovora za portal Fokus.ba.

Ajla je doktorirala arhitekturu. Uža specijalnost su joj arhitektonski inžinjering, nove tehnologije u arhitekturi i građevinarstvu, samoodrživi i energetsko-efikasan arhitektonski dizajn, novi materijali, fasadni sistemi i generalno inovacije u arhitekturi. Profesorica je na Odjelu arhitekture na Univerzitetu u Massachusettsu.

Njen muž Zlatan je doktor iz oblasti nanoelektronike, a njegov doktorski rad je stipendiralo i američko Ministarstvo za energetiku (Department of Energy) kroz program posvećen računarskoj fizici.

On također preporučuje bh. građanima programe stipendiranja u SAD-u. Ističe da za bh. studente postoje velike mogućnosti za doktorske studije u Americi.

“Većina doktoranata na američkim univerzitetima koji rade u oblastima nauke i tehnologije imaju plaćene studije i stipendiju kroz mnogobrojne projekte. Studenti rade kao asistenti za istraživanje (research assistants) za šta im bude plaćena škola i primaju mjesečnu platu. Uzimam za primjer moje asistente: trenutno radim sa dvoje studenata na magistarskom studiju i troje doktoranata koji su porijeklom kako iz Amerike tako i iz raznih zemalja svijeta, uključujući Indiju, Iran i nekoliko drugih. Oko tri četvrtine studenata postdiplomskih studija iz tehničkih oblasti poput eletrotehnike, mašinstva i fizike dolaze van Amerike tako da mogućnosti definitivno ima da se naši najbolji studenti prijave za upis na postdiplomske studije na američkim univerzitetima. To je dosta dug i složen proces, a najbolje bi bilo da se studenti iz BiH povežu sa onima koji već studiraju u Americi”, istakao je Zlatan Akšamija za Fokus.ba.

On dodaje da je veliki problem BiH što državne institucije i vlast općenito ne podržavaju stručnjake i naučnike iz gotovo svih oblasti, uključujući informacione tehnologije.

“Pošto IT ima direktne primjene u privredi, vjerovatno nailazi na bolju podršku u odnosu na elektrotehniku i fiziku, oblasti u koje bih svrstao i svoj rad. Bez snažne i stabilne podrške od vladinih agencija i ministarstava kao što je to u Americi National Science Fondation, nauka i sa njom tehnologije koje zahtijevaju duboko znanje i višegodišnji razvoj polako zamiru, a sa njima se odlijevaju stručnjaci i mladi talenti, kako vani tako i u druge oblasti unutar zemlje. To naravno ne znači da u BiH nema zaista stelarnih talenata i svjetskih stručnjaka, kao što je na primjer prof. dr. Dejan Milošević na PMF-u, dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, kao i mnogi drugi. Ali ipak sam mišljenja da nema dovoljno tzv. ‘kritične mase’ ljudi, da bi se povezali. Najšešće su to uspješni i talentovani pojedinci koji rade u različitim i nepovezanim oblastima tako da će teško doći do saradnje”, ističe Zlatan.

Naučno-istraživački projekti iz oblasti računarskog modeliranja materijala trenutno su u fokusu njegovog djelovanja,

“Posebno je to značajno za primjene u nanoelektronici i termoelektričnim generatorima energije. Izdvojio bih i trenutnu saradnju u oblasti dvodimenzionalnih materijala, poput na primjer grafena sa kolegama na MIT (Massachusetts Institute of Technology) i UIC (University of Illinois at Chicago)”, kazao je Zlatan Akšamija za naš portal.

Kao i njen suprug Zlatan, Ajla je angažovana na brojnim projetkima. Trenutno radi i kao naučni iztraživač u firmi Perkins+Will.

“Tamo sam pet godina vodila jedan od prvih naučno-iztračivačkih laboratorija u arhitektoskoj profesiji (Building Technology Lab ili ‘Tech Lab’), čiji je fokus bio na novim tehnologijama u dizajnu i arhitekturi. Interesantno je da je veliki dio mog naučnog rada tada bio direktno vezan za razne arhitektonske projekte: bolnice, škole, univerzitetske centre itd., širom svijeta. Rezultati iztraživanja bili su direktno primjenjeni na projektima, što je inače veoma novo u mojoj profesiji. Također, sasvim novo je bilo da jedna arhitektonska firma ima naučno-iztraživački centar, za čiji razvoj sam velikim dijelom bila zaslužna”, naglašava Ajla.

Tokom svoje uspješne karijere Ajla je napisala i dvije knjige. “Sustainable Facades: Design Methods for High-Performance Building Envelopes” je štampana 2013. godine, a fokus u ovoj knjizi je na samoodrživim fasadama, dizajnu i metodama za poboljšanje energetske efikasnosti fasada, novim materijalima itd.

Knjiga “Integrating Innovation in Architecture: Design, Methods and Technology for Progressive Practice and Research” na policama američkih knjižara našla se prije tri mjeseca. U ovoj knjizi Ajla se fokusira na nove metode dizajna, tehnologije, materijale, inovacije, ali i integrisanje iztraživanja u arhitekturi sa dizajnom.

“Do sada sam izdala preko sedamdeset naučnih radova. Pokrenula sam i prvi naučni časopis iz arhitektonske profesije, Perkins+Will Research Journal, čiji sam urednik. Ovaj časopis je javno dostupan i cilj je da predstavi iztraživačke radove koji su direktno vezani za profesiju”, kaže Ajla.

Odnedavno, ova naučnica je angažovana po prvi put i na projektu iz BiH.

“Na predmetu projektovanja moji studenti su radili na dizajnu Ars Aevi muzeja u Sarajevu. Bilo je veoma interesantno iskustvo, jer na početku semestra samo jedan student od njih 28 je uopšte čuo za BiH. Tokom semestra su naučili o kulturi, historiji, kontekstu i dizajnirali novi objekat za muzej. Mnogo njih je izrazilo želju da posjete BiH, jer toliko ima kulturnog i prirodnog bogatstva. Ovo ljeto planiram da organizujem izložbu u Sarajevu o tom projektu”, ističe Ajla.

Zlatan i Ajla odnedavno su počeli raditi i na zajedničkom interdiciplinarnom projektu.

“Riječ je o projektu inteligentnih fasada. Prvi put zajedno radimo, vidjet ćemo kakvi će biti rezultati”, zaključila je Ajla u razgovoru za Fokus.ba.