Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića

Akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Po

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine večeras je pred velikim brojem građana, državnika i zvanica u Narodnom pozorištu u Sarajevu započela svečana akademija povodom 12. godišnjice od smrti prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića, piše Anadolu Agency (AA).

Večerašnja akademija na svojevrstan način je čin odavanja počasti i poštovanja čovjeku koji je svoj život posvetio borbi za Bosnu i Hercegovinu i dobrobit svih njenih naroda i građana, poručeno je.

“Izetbegović je jedan od naznačajnijih bosanskohercegovačkih državnika. Od preuzimanja dužnosti predsjednika pa sve do smrti nastojao je sačuvati multikulturalnost i multietničnost BiH. Ostat će zabilježen kao državnik koji je sačuvao naše zajedništvo”, rekao je na početku akademije voditelj programa Hazim Begagić.

Nakon smrti prvog predsjednika Republike BiH, uspomenu na njegov lik i djelo već osam godina čuva muzej Javna ustanova Muzej Alija Izetbegović koji je osnovan na današnji dan.

Akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Po

“U povodu 12. godišnjice predstavit ćemo i audio-izdanje o životu Izetbegovića. Hvala Vam što iz godine u godinu čuvate uspomenu na časni lik rahmetli predsjednika Izetbegovića”, kazao je u svom obraćaju direktora Muzeja Adnan Žiško.

Da je Izetbegović veliki čovjek poslije kojeg je svijet postao bolji, istakao je filozof i akademik Ferid Muhić. U svom govoru, Muhić je podsjetio na sudbonosne dane BiH tokom rata kada je Izetbegović stao u odbranu države i svih njenih građana.

Akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Po Akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Po Akademija povodom 12. godišnjice smrti Alije Izetbegovića: Po

“Poštujte njegovu skromnost da bismo shvatili njegovu veličinu”, poručio je Muhić.

Na biografiju rahmetli Izetbegovića i njegovu stalnu borbu i zalaganje za istinu, podsjetio je prof. dr. Hilmo Neimarlija, istakavši kako je lično poznanstvo s prvim predsjednikom RBiH obogatilo njegov životni put i poziv.

[yuzo_related]

“U svom referatu Izetbegović utvrđuje kako BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a ni muslimanska. U obraćanju 1994. godine ponavlja svoje riječi principa slobode i navodi kako je cilj da BiH bude zemlja u kojoj niko neće biti progonjen. Većina ljudi se u životu bori sa svakodnevnim životnim obavezama, Izetbegović je bio onaj koji je načinio korak i bio od onih koji vrednuju život postavljanjem svrhe”, kazao je Muhić.

U nastavku večerašnje akademije u umjetničkom dijelu programa gudački kvartet profesora Dževada Šabanagića izvedeo je kompoziciju Đele Jusića, a potom i sevdalinku “Emina” nakon čega je bh. glumac Izudin Bajrović izveo glumački odlomak. Ženski vokalni oktet “Alegro” izveo je sevdalinku “Bembaša” te izvedbu “Da te nije Alija” dok su se na video-zidu smjenjivale fotografije iz života rahmetli Izetbegovića.

Večerašnjoj akademiji prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ambasadori stranih zemalja u BiH, javne ličnosti, brojni simpatizeri i članovi SDA, građani i drugi gosti.

Alija Izetbegović, tvorac moderne BiH, prvi je predsjednik međunarodno priznate zemlje te vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvoj osnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Autor je brojnih publicističkih radova, studija i djela, dobitnik niza međunarodnih priznanja i nagrada svijeta.

Alija Izetbegović preminuo je na današanji dan,19. oktobra 2003. godine. Sahranjen je na Šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.