Akcija “Buyer”: Uhapšen Amar Arslanagić, bivši direktor u “Bosnalijeku”

BiH

amar

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pružanje pomoći pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih partnerskih agencija danas, u okviru akcije kodnog naziva „BUYER“, vrše pretrese više lokacija na području Sarajeva.

Akciji „BUYER“ prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi “Bosnalijek” Sarajevo.

Za osumnjičene obuhvaćene istragom postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo „Organizovani kriminal“, a u vezi sa krivičnim djelima „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Poreska utaja“, „Krivotvorenje službene isprave“, kao i krivičnim djelom „Sklapanje štetnog ugovora“ .

akcija buyer hapsenje

Uhapšen je Amar Arslanagić, bivši direktor u „Bosnalijeku“ i još nekoliko osoba iz ove farmaceutske kompanije.

Slobode su lišeni i  Handžić Šefik, Arslanagić Amar, Selvić Aida, Arslanagić Izet i Šepo Jasmin.

[pull_quote_left]Arslanagić je sin višeg generalnog direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, koji je za šest godina potrošio više od 1,2 miliona maraka s biznis kreditnih kartica ove kompanije, a prijava je aktivirana kod istražnih organa još davno[/pull_quote_left]

– Zbog postojanja osnovane sumnje da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012. godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i dr., a kao uposlenici firme „Bosnalijek“ d.d. Sarajevo, „Brštanica“ d.o.o. Sarajevo i „Carpe Diem“ Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek d.d. Sarajevo, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu – saopćeno je iz Tužilaštva KS.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo koje će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim mjerama.

akcija buyer hapsenje1

Arslanagić je sin višeg generalnog direktora Bosnalijeka Edina Arslanagića, koji je za šest godina potrošio više od 1,2 miliona maraka s biznis kreditnih kartica ove kompanije, a prijava je aktivirana kod istražnih organa još davno.

akcija buyer hapsenje2

Arslanagić je milione potrošio u kockarnicama, kupujući “swarovski” nakit, cvijeće od 1.800 KM, putujući na najegzotičnije destinacije širom svijeta. Finansijska policija FBiH to je navela u svom izvještaju na osnovu kojeg je i pokrenuto više krivičnih prijava.