Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Povodom Dana planete Zemlje

Akcija čišćenja korita rijeke Bosne i okoliša u Maglaju

01 Sa ekoloske akcije Grupa Sljunkare Maglaj (6) (1)

Mi smo ovom akcijom željeli da nadležnima skrenemo pažnju da u oblasti upravljanja vodotokom i na području naše općine postoje nepravilnosti i korupcija

Povodom Dana planete Zemlje koji se službeno 22. aprila obilježava u više od 150 zemalja širom svijeta, neformalna grupa građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“ je u saradnji sa SRK „Bosna“ Maglaj organizovala akciju čišćenja korita rijeke Bosne i okoliša.

Akcijom čišćenju su maglajski aktivisti željeli da skrenu pažnju na značaj njihovih aktivnosti usmjerene na ukazivanje štetnosti i posljedica nelegalne eksploatacije šljunka, te da nadležnima skrenu pažnju da u oblasti upravljanja vodotokom i na području općine Maglaj postoje nepravilnosti, koje se ogledaju u nekontrolisanoj eksploataciji minerala i sumnje na korupciju, zbog koje se gube značajni prihodi od izbjegavanja plaćanja naknade za stvarno izvađene količine šljunka.

„Obilježavanje Dana planete Zemlje je ustanovljeno sa ciljem da nas podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj živimo, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme eko sistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. Mi smo ovom akcijom željeli da nadležnima skrenemo pažnju da u oblasti upravljanja vodotokom i na području naše općine postoje nepravilnosti i korupcija, koji se mogu eliminisati ili značajno smanjiti prijedlozima iz naše lokalne zajednice nadležnoj Agenciji za vodno područje rijeke Save za čišćenje i produbljivanje korita rijeke Bosne na kritičnim mjestima na području općine Maglaj. Današnja ekološka akcija organizovana je i sa ciljem našeg omasovljenja, jer smatramo da organizovano možemo postići mnogo i da će nadležni takvim djelovanjem i nastupima više uvažavati naše stavove, sugestije i prijedloge koji će onemogućiti nelegalnu eksploataciju minerela iz korita rijeke Bosne, vodnog i poljoprivrednog zemljišta uz njenu obalu”, istakla je Zumra Gušo u ime neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka u Maglaju“.

Građani su ukazali na činjenicu da u prva četiri mjeseca ove godine iz nadležne Agencije za vodno područje rijeke Save za 2022. godinu za područje Općine Maglaj nije bilo informacija o zahtjevima za vađenje materijala iz vodotoka, pa shodno tome nije sklopila nijedan ugovor o vađenju materijala iz vodotoka rijeke Bosne, niti je izdala vodne saglasnosti za 2022.godinu. Osim toga podsjetili da se trenutno na području Maglaja samo na lokalitetu „Ulišnjak – Fojnica“ do 31. maja izvode radovi na produbljivanju i čišćenju korita rijeke Bosne, prema aneksiranom ugovoru sa kraja prošle godine i da po tom Javnom pozivu za još pet predviđenih lokaliteta na području općine nije bilo zainteresovanih privrednih društava da izvedu te radove.

Podsjećamo da ćemo i dalje kroz ovakve i slične akcije animirati javnost i podstaći šljunkare da počnu razmišljati i djelovati u pravcu da je njihova uloga prevashodno da se produbi korito rijeke Bosne i očisti od mulja, a ne da im primarno bude zarada od iskopanog šljunka prodajom na tržištu, odnosno bavljenje eksploatacijom šljunka kao privrednom djelatnošću, saopćeno je.