BiH

Vlada KS

Akcija čišćenja potvrdila da Sarajevo može biti čist grad

22/07/2019

Očišćeno je 26.135.694 m² zelenih javnih površina, pokošeno 6.385.600 m² travnjaka, izvršena sanitarna sječa 77 stabala i formiranje krošnji na 478 stabala, te sezonska izmjena cvijeća na površini od 1.474 m²

Vlada Kantona Sarajevo je nedavno završenu dvomjesečnu veliku proljetnu akciju čišćenja grada ocijenila izuzetno uspješnom, imajući u vidu sve pokazatelje obima urađenog posla uz nepodijeljenu podršku javnosti koja je prepoznala i podržala taj projekt.

Vlada je iskazala svoje čvrsto opredjeljenje da se započete aktivnosti nastave i unaprijede te je prihvatila smjernice i konkretne mjere u sistemskom rješevanju detektovanih problema u različitim segmentima komunalne infrastrukture i pružanju komunalnih usluga.

Kako bi se održao i nastavio zadati trend, prema Izvještaju Tima za realizaciju tog projekta, potrebno je osigurati adekvatan broj komunalnih radnika, adekvatnu opremu, fleksibilnost u angažmanu sezonskih radnika, fleksibilnost u aranžmanu sa Službom za zapošljavanje.

Također, nužno je osigurati centar monitoringa, uvesti stalni kontakt centar, redovnu komunikaciju institucija/aktera, pojačati zakonski okvir, imati stalnu PR kampanju i edukaciju.

Specifična pitanja kao što su pitanje pasa lutalica, dezinsekcije, deratizacije, pitanje grafita, reguliranje parkinga, otklanjanje napuštenih vozila, animalni otpad, čišćenje i kvalitet rasvjete potrebno je posebno definisati i tražiti adekvatna rješenja.

Nosilac poslova akcije čišćenja bilo je Ministarstvo komunalne privrede i infrastukture KS, a svoj doprinos uspješnosti akcije dali su Ministarstvo saobraćaja, Zavod za izgradnju, JU Služba za zapošljavanje, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove, Ministarstvo za obrazovanje i nauku, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša, preduzeća „PARK“ i „RAD“ i POKOP”, Fond memorijala KS, JP Komunalac Hadžići, FB stranicu „Prljav grad Sarajevo“ i ostali.

U toku akcije od 20. aprila do 20. juna 2019. godine uklonjenje su 132 deponije, gdje je prikupljeno 344,20 tona otpada. Radnici na ručnom čišćenju su očistili površinu od 2.690.831 m², a čistilice dužinu od 1.888.382 metara. Cisterne su oprale od 3.802.227 m² javnih površina. Ukupna količina otpada prikupljenog za vrijeme akcije čišćenja na području Kantona Sarajevo iznosi 746,48 tona otpada.

Obavljeno je čišćenje i uređenje dijela kompleksa Spomen park Vraca na površini većoj od 30.000 m² odakle je odvezeno više od 70 tona otpada.

Očišćeno je 26.135.694 m² zelenih javnih površina, pokošeno 6.385.600 m² travnjaka, izvršena sanitarna sječa 77 stabala i formiranje krošnji na 478 stabala, te sezonska izmjena cvijeća na površini od 1.474 m².

Kako je istaknuto, akcija je pokrenula i animirala i brojne pojedince, organizacije, udruženja i širu javnost da daju svoj aktivan doprinos. Rezultati su jasan pokazatelj da Sarajevo može i mora biti čist grad uz imperativ da započete aktivnosti treba nastaviti i unaprijediti, saopćeno je iz Press službe KS.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.