Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Evropa gori

Meteorolozi najavljuju pakleni toplotni val: Tokom noći će biti 44 stepena!

heatwaveeurope270619A-5

Vrući val dolazi iz Sahare, a temperature bi se mogle popeti i na rekornih 44 stepena

Meteorološka služba Francuske korigovala je danas junski temperaturni rekord na 46 stepeni Celzijusovih, koliko je izmjereno na jugu zemlje.

Drugi toplotni talas u Francuskoj u posljednja dva mjeseca prati visoka vlažnost vazduha i povećanje nivoa zagađenja vazduha, upozorili su meteorolozi.

Veći dio Evrope bio je zahvaćen velikom vrućinom krajem juna, a temperatura u Francuskoj premašila je sve rekorde, prenosi AFP.

Na vrhuncu toplotnog talasa, 28. juna je u jednom selu nedaleko od Montpelliera izmjereno 45,9 stepeni Celzijusovih. Danas je taj podatak revidiran na 46 stepeni poslije dodatne analize podataka.

Objava je uslijedila u vrijeme kada je izdato upozorenje na novi talas vrelog vremena sljedeće sedmice, ali se ne očekuje da će biti nadmašen rekord iz juna. Vruć afrički zrak pristići će sve do sjeverne Engleske uz značajno odstupanje vrijednosti od prosjeka.

Britanski meteorolozi upozoravaju da bi večeras mogla biti najtoplija noć u povijesti mjerenja. Vrući val dolazi iz Sahare, a temperature bi se mogle popeti i na rekornih 44 stepena, piše The Sun.

Ovaj toplotni val će u velikom dijelu zaobići i BiH, ali to ne znači da neće biti vrelih dana. Posebno naredne sedmice kada se očekuju tepreture preko 35 stepena.

Narednih dana sunčano vrijeme sa visokim temperaturama