"Daruj krv, budi njihov heroj"

Akcija darivanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH 10. avgusta

Srce za djecu + Zavod za trans_Poster_2020-01 (1)

“Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi”, poručili su

“Daruj krv, budi njihov heroj” moto je pod kojim će u ponedjeljak, 10. augusta, biti organizovana akcija dobrovoljnog darivanja krvi u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu Federacije BiH u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Svi koji žele darovati krv to će moći obaviti u ponedjeljak, od 08 do 18 sati, u prostorijama Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH (Čekaluša 86 – kod Zubotehničke škole).

Organizatori podjsećaju kako je tokom hemoterapija svakom djetetu oboljelom od raka potrebna krv. Vrlo često oni primaju i po nekoliko doza sedmično. Donirana krv za njih znači život.
“Krv i njeni derivatni su potrebni u kontinuitetu, kako djeci oboljeloj od raka, tako i drugim pacijentima, jer ona predstavlja lijek bez kojeg ne mogu završiti svoje liječenje. Stoga je vrlo važno da i u vrijeme pandemije COVID-19 budemo uz njih više nego ikada, jer ovise o nama. Čovjek je jedini izbor krvi, ne možemo je vještački proizvesti”, navodi se u saopćenju.
Stoga je upućen poziv svim građanima koji imaju priliku doći u ponedjeljak, 10. augusta, u Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH, da dođu i poklone dio sebe koji, kako su naveli, može spasiti živote čak tri djeteta.


“Djeca oboljela od raka su istinski heroji, ali i ona trebaju svoje heroje koji će im biti podrška. Njihov heroj budite vi”, poručili su.

Svaki darivalac na ulazu u Zavod mora proći trijažni proces. Obavezno je poštivanje preporučenih mjera zaštite u prostorijama Zavoda, tj. nošenje zaštitne maske i držanje distance od najmanje 1,5 metra.

Svi koju su putovali u zemlje sa širenjem koronavirusa u posljednjih 28 dana, prehlađeni su, kašlju ili kišu, imaju zarazne bolesti ili su bili u kotaktu s bolesnom osobom, zamoljeni su da se ne prijavljuju za darivanje krvi u Zavodu.