Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Akcija “Jezgra” u Visokom: U svih 14 pretresa pronađena droga (FOTO/VIDEO)

patria visoko hapsenja

U velikoj zajedničkoj akciji Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalnog tužilaštva ZDK-a, koja je pod nazivom “Jezgra” danas provedena na širem području Visokog i Breze uhapšeno je 15 osoba, od kojih je devet privedeno u prostorije za privođenje Policijske uprave I u Zenici.

patria visoko hapsenja3

Foto: Patria

Kombinovani policijski timovi su prilikom navedenih aktivnosti slobode lišili: Elvisa H., rođen 1988., Admira S., rođen 1984., Tarika Š., rođen 1988., G. D., rođen 1992., B.I., rođen 1991., K.A., rođen 1992., O.Dž., rođen 1983., L.D., rođen 1987., L.D., rođen 1990., J.Dž., rođen 1992., K.E., rođen 1989., F.M., rođen 1993., Ć.N., rođen 1994., S.E., rođen 1994., svi iz Visokog, i Č.L., rođen 1992. godine, iz Breze.

[pull_quote_right]U svih 14 slučajeva pretresa izvršeno je oduzimanje opojne droge, i to 11 komada tableta Ekstazy, 14,35 grama marihuane, 116,65 grama speeda i 56 komada stabljike indijske konoplje[/pull_quote_right]

Nad osobama lišenim slobode zavedena je kriminalistička obrada, i ona će biti predata na postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima.

Policijska akcija “Jezgra” izvedena je po naredbi Općinskog suda u Visokom tokom koje su provedene i realizovane opsežne aktivnosti identifikovanja i dokumentovanja izvršilaca teških krivičnih djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, izazivanje opće opasnosti, sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje i srodnih krivičnih djela, a rezultat je višemjesečnih aktivnosti i prikupljanja dokaza Uprave policije MUP-a i Tužilaštva ZDK-a.

U toku akcije policija je izvršila pretrese na 14 lokacija i pronađena je veća količina vatrenog oružja i minsko- eksplozivnih sredstava, koje je korišteno ranije u izvršenju krivičnih djela, te opojna sredstava – narkotici koji su namijenjeni za prodaju, i drugi dokazni materijali koji će biti korišteni u dokaznom postupku.

Tokom obavljenih stručnih pretresa kriminalistički timovi policije MUPZDK-a pronašli su i oduzeli brojne predmete i veće količine opojne droge.

U svih 14 slučajeva pretresa izvršeno je oduzimanje opojne droge, i to 11 komada tableta Ekstazy, 14,35 grama marihuane, 116,65 grama speeda i 56 komada stabljike indijske konoplje.

Osim toga policija je pronašla tri automatske puške, cal.7,62 mm, automatsko oružje tzv.'šokac’, cal. 9 mm, pištolj CZ, cal.7,65 mm, pušku M-48, pušku ‘ruski dobošar’, jednu ručno pravljenu pušku, 50 komada metaka, cal.7,62 mm, i sedam metaka, cal.7,65 mm.

patria visoko hapsenja4

Pronađani su i oduzeti automatska puška „zagi“, kalibra 9 mm, ručno pravljena puška i ručna bomba, dva pištolja, cal.9 mm, s devet metaka, pištolj 7,65 mm, pištolj kalibra 7,62 mm s 15 metaka, gasni pištolj, vazdušna puška, određene količine speeda i marihuane, tri pancira, policijske lisice i policijska palica.

Akcija “Jezgra” uslijedila je nakon brojnih ekscesa, tokom kojih su se desila dva oružana obračuna lokalnih kriminalaca, više pljački, pokušaji ubistva i drugih kriminalnih radnji, nakon čega je općinska uprava Visokog zatražila pojačanje policijskih aktivnosti i za koje je Općinski sud u Visokom izdao naredbu, koja je danas izvršena.

Istražne aktivnosti vezane za ova slučaj su u toku i o daljnjim saznanjima javnost će biti informirana nakon poduzetih zakonskih mjera Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i Kantonalnog tužilaštva ZDK-a.