BiH

UNDP

Akcija održavanja Via Dinarica staze na Čvrsnici

06/09/2020

Volonteri su na ovaj način doprinijeli sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okruženja u blizini Mostara i Jablanice, koju planinari, izletnici i turisti rado posjećuju

Ambasador Italije Nicola Minasi i direktor Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH Peter Cronin u subotu, 5. septembra, pridružili su se volonterskoj akciji održavanja planinarske staze na planini Čvrsnici u okviru projekta Via Dinarica, koju je organizirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) skupa s članovima Hrvatskog planinarskog društva Prenj 1933 iz Mostara i Planinarskog društva Plasa iz Jablanice.

Via Dinarica je avanturističko-planinarska ruta koja se proteže duž zapadnog Balkana, čiji je cilj povezati zemlje i zajednice dinarskih Alpi stvaranjem jedinstvene i raznolike turističke ponude.

Via Dinarica promovira aktivni turizam u prirodi i nudi izuzetan sadržaj domaćim posjetiocima u vrijeme drastičnog smanjenja prihoda od turizma koje je uzrokovala pandemija COVID-19.

Zbog toga je Via Dinarica projekat prepoznat kao značjan doprinos održivom ekonomskom razvoju, uz očuvanje okoliša i poštivanje sociokulturne raznolikosti i autentičnosti zajednica. Kao turistička inicijativa temeljena na prirodi, Via Dinarica nudi posjetiteljima priliku da slobodno vrijeme provedu u zdravom okruženju gdje je moguće održavati fizičku distancu i istovremeno posjetiti zanimljiva prirodna, kulturna i povijesna turistička mjesta – saopćeno je iz UNDP-a.

U saopćenju se navodi da ambasador Italije u BiH Nicola Minasi redovno sudjeluje i podržava sve volonterske akcije na Via Dinarici, koje uključuju koristan društveni rad i očuvanje okoliša.

Kazao je da nam „Via Dinarica nudi prirodno i zdravo okruženje, koje nam je u ovom vremenu potrebno više nego ikada“.

– Stoga je važno sačuvati i održavati sve što nam priroda tako velikodušno daje – dodao je on.

Također, predstavnici USAID-a, među kojima i Peter Cronin, direktor Ureda za demokratizaciju pri Misiji USAID-a u BiH, podržali su ovu akciju radeći na održavanju staze.

– Drago mi je što danas mogu uživati u ovoj predivnom prirodnom okruženju, a ujedno doprinijeti održavanju staza Via Dinarice. Ovo je praktičan primjer kako slobodno vrijeme možete provesti na jedinstvenom i atraktivnom turističkom mjestu i istovremeno podržati razvojne mogućnosti lokalnih biznisa na stazama Via Dinarica – naveo je Cronin.

Volonteri su na ovaj način doprinijeli sigurnom i potpunom doživljaju prirodnog okruženja u blizini Mostara i Jablanice, koju planinari, izletnici i turisti rado posjećuju.

Planina Čvrsnica obiluje planinarskim stazama i putevima, a volonteri iz svih planinarskih društava, koja provode aktivnosti na Čvrsnici, konstantno rade na njihovom obilježavanju i održavanju.

Via Dinarica unapređuje prilike za privredni razvoj u Bosni i Hercegovini kroz podsticanje održivog razvoja turizma u prirodi. Via Dinarica povezuje gradove i ruralne zajednice u regiji, podiže svijest o dobroj poslovnoj praksi i zaštiti životne sredine i razvija turističku ponudu temeljenu na jedinstvenim prirodnim ljepotama, tradicionalnim proizvodima i kulturno-istorijskoj baštini.

Prepoznavši potencijal inicijative, Agencija za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) i USAID, zajedno s partnerima – Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma, odlučili su podržati projekat Via Dinarica koji implementira UNDP – navodi se u saopćenju UNDP-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.