Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba za poslove sa strancima

Akcija policije u Sarajevu: U kući pronađena 154 migranta

foto 1 (1)

Pronađene osobe su sprovedene u prihvatne centre na obradu i utvrđivanje njihovog boravišnog statusa s obzirom da nisu posjedovali identifikacione dokumente kod sebe

Inspektori Službe za poslove sa strancima zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, u skladu sa prethodno sačinjenom Operativnim planom, u petak su izvršili kontrolu fizičkih lica koja pružaju usluge smještaja na području Stupskog brda.

Tom prilikom je pronađeno 154 migranta u privatnom objektu koji ne posjeduje dozvolu za pružanje usluga smještaja, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Pronađene osobe su sprovedene u prihvatne centre na obradu i utvrđivanje njihovog boravišnog statusa s obzirom da isti nisu posjedovali identifikacione dokumente kod sebe. Poseban akcenat kontole je bio na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima izvršenim na području Kantona Sarajevo.

Tokom kontrole je konstatovano da je određeni broj lica imao vidne fizičke povrede za koje će medicinski timovi u prihvatnim centrima u narednom periodu utvrditi porijeklo, te će biti izvršeni medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti.

Zajedničko provođenje mjera i radnji Službe za poslove sa strancima zajedno sa policijskim službenicima Uprave policije MUP-a KS ima za cilj sprečavanje i sankcionisanje svih oblika nezakonitog ponašanja migranata, pronalaska lica u improvizovanim smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području grada Sarajeva.

U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole sačinjen je izvještaj o izvršenom inspekcijskom nadzoru i vlasniku objekta je uručen prekršajni nalog, te su obavješteni nadležni poreski i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz svoje nadležnosti.

Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave postojanje nelegalnih smještajnih kapaciteta za boravak migranata, s obzirom da postojanje istih može uticati na narušavanje sigurnosnog stanja i stvaranje rizika od zaraznih bolesti.